Filmaři dostanou od státu 400 milionů, když zvolí Česko

Petr Kučera Petr Kučera
19. 10. 2009 15:10
Vláda souhlasí s návrhem, který má do Česka vrátit ziskové filmové produkce

Praha - Zhruba 400 miliony korun ze státního rozpočtu by měl stát podpořit filmovou produkci v České republice. Počítá s tím návrh ministerstva kultury s názvem Program podpory filmového průmyslu, který dnes schválila vláda.

Podle návrhu, o němž online deník Aktuálně.cz informoval už minulý týden, by zahraniční i české filmové produkce mohly získat státní podporu ve výši 20 procent uznatelných nákladů. Těmi jsou takové náklady, které mají potenciál přinést následně státnímu rozpočtu příjmy přesahující tuto dotaci.

Při předpokládaném objemu filmové produkce v roce 2010 ve výši téměř pěti miliard korun by 20% podpora přišla státní rozpočet na miliardu korun. "Ne všichni zájemci by ale podporu skutečně získali. Nesplnili by například takzvaný kulturní test," říká Viktorie Plívová z ministerstva kultury. Aktualizovaný návrh proto na příští rok počítá jen s pobídkami ve výši 400 milionů korun, mimo jiné i kvůli momentálnímu stavu státního rozpočtu.

Po zavedení státní podpory by mělo údajně zájem filmovat v Česku 18 zahraničních společností, celkový objem jejich produkce v příštím roce je odhadován na 4,4 miliardy korun. Dalších 500 milionů korun tvoří produkce českých filmařů. Tyto údaje získalo ministerstvo kultury jako důvěrné informace od tuzemských společnosti, s nimiž by zahraniční filmaři spolupracovali.

Vrátí se to na daních

Ministerstvo financí s návrhem nakonec souhlasilo za podmínky, že se filmařům bude vracet až část skutečně proinvestovaných prostředků. "Byli jsme proti nějakým speciálním, přímým daňovým úlevám. Ale nechceme, aby z Česka odešly i zbývající zahraniční filmové produkce," vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministerstvo kultury v materiálu s odkazem na zahraniční zkušenosti očekává, že každá koruna podpory se státu vrátí dvoj- až trojnásobně. Díky novým zakázkám se vytvoří nová pracovní místa v souvisejících profesích. To se následně odrazí i ve zvýšené spotřebě zboží a služeb v České republice, a tedy i na daňových příjmech rozpočtu.

Konkurence Maďarsku

Navrhovaná 20% podpora má být schopna konkurovat existujícím státním pobídkám v Maďarsku či ve Velké Británii, které filmařům vracejí 25 % nákladů utracených v daném státě. Právě tyto dvě země jsou společně s Německem v posledních letech hlavními konkurenty České republiky při lákání zahraničních filmařů.

Náklady filmových produkcí v České republice a Maďarsku (v milionech eur)
Náklady filmových produkcí v České republice a Maďarsku (v milionech eur) | Foto: Ministerstvo kultury ČR

Zatímco v roce 2003 utratili filmaři v Česku zhruba 160 milionů eur, o rok později klesl objem zahraniční produkce o 70 procent, hlavně kvůli zavedení pobídek v Maďarsku. Další výrazný propad přišel v roce 2008, kdy se zahraniční filmová výroba stala poprvé od roku 1992 objemově nejnižší složkou filmové produkce v Česku.

Zájemce o podporu by musel mít v době přiznání podpory zajištěno alespoň 75 % finančních prostředků z jiných zdrojů. Zároveň bude muset uspět v takzvaném kulturním testu, připraveném ministerstvem kultury - ten mimo jiné zkoumá uměleckou hodnotu projektu, vztah k české či evropské kultuře, přínos k rozvoji žánru nebo podíl českých členů štábu či dodavatelů.

Návrh ještě musí schválit Evropská komise. Podle ministerstva kultury by nicméně návrh neměl být v rozporu s pravidly EU. Pro filmový průmysl totiž platí výjimka ze zákazu veřejných podpor. Naopak už není nutný souhlas poslanecké sněmovny, protože novinka se týká jen rozpočtové kapitoly ministerstva kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy