Úsporný balíček prošel Senátem, zbývá Klausův podpis

Petr Kučera Petr Kučera
5. 10. 2009 17:10
V roce 2010 se zvýší daně, naopak klesne mateřská či ošetřovné. Ministr Janota už chystá balíček číslo dvě
Ministr financí Eduard Janota už chystá další úsporný balíček
Ministr financí Eduard Janota už chystá další úsporný balíček | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátoři v pondělí večer podle očekávání schválili takzvaný Janotův balíček úsporných opatření.

K platnosti změn, které mají v roce 2010 snížit schodek státního rozpočtu, tak zbývá už jen podpis prezidenta republiky.

Mnoho senátorů při dnešním jednání zmínilo své výhrady vůči konkrétním bodům balíčku. Například Alena Palečková (ODS) považuje snížení mateřské za méně vhodné než původně navrhované snížení rodičovského příspěvku. "V celé Evropě - a ve světě už vůbec ne - nenajdeme delší dobu vyplácení rodičovského příspěvku než v Česku," připomněla.

I přes dílčí výhrady však senátoři přijali balíček beze změn, tedy v podobě schválené na konci září poslanci. Díky tomu by měl příští rok klesnout schodek státního rozpočtu z 230 na 163 miliard. Konkrétní návrh rozpočtu schválila minulý týden vláda, nyní jej projedná sněmovna.

V doprovodném usnesení, navrženém ODS, vyzvali senátoři vládu, aby v případě lepšího vývoje státního rozpočtu využila získané prostředky přednostně na snížení schodku, nikoliv na další státní výdaje.

Vyšší daně, nižší dávky

Výsledná podoba úsporného balíčku je kompromisem mezi zástupci parlamentních stran. Od ledna 2010 zvyšuje obě sazby daně z přidané hodnoty, vzrostou také spotřební daně a daně z nemovitostí. Další peníze získá rozpočet díky zvýšení dosavadních stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění. Stát také ušetří díky snížení mateřské zhruba o pětinu, zkrácení ošetřovného či dávek při nemoci delší jeden měsíc.

Vládní návrh byl přísnější, původně počítal s dalšími úsporami za více než sedm miliard korun. Ve sněmovně z něj však vypadlo snížení porodného, rodičovského příspěvku i příspěvku na péči, stejně jako zavedení vyšší sazby daně z příjmů pro lidi s měsíčním příjmem nad zhruba 145 tisíc korun měsíčně.

Otazník kolem zdanění náhrad

Senát nyní projedná ještě související zákon o platech státních zaměstnanců. Ministr financí Eduard Janota prosadil ve sněmovně jejich meziroční snížení o čtyři procenta. O stejný podíl by nakonec měli přijít i ústavní činitelé, přičemž takzvané náhrady už nebudou osvobozeny od daně.

Právě kolem zdanění náhrad se však očekávají komplikace přinejmenším z legislativně-technických důvodů (nesoulad dvou zákonů přijatých sněmovnou). Část senátorů proto pravděpodobně navrhne ponechání daňového osvobození výměnou za vyšší snížení platů ústavních činitelů.

Chystá se balíček číslo 2

Ministr financí Eduard Janota už upozornil, že stav veřejných financí je i po schválení těchto úsporných opatření neudržitelný a je potřeba začít ještě více šetřit. V pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že na jaře předloží sněmovně další úsporný balíček, který by řešil rozpočty pro rok 2011 a další léta.

Podle Janoty je především třeba snížit povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření. Připustil také otevření debaty o „rozumné" větší progresi zdanění - lidé s vyššími příjmy by  tak mohli platit vyšší daňovou sazbu. Stávající úroveň rovné daně (15 % ze superhrubé mzdy) není podle Janoty - při úrovni nutných státních výdajů - dostatečná.

"Za dané konstelace zákonů v oblasti daní a výdajů se těžko bude moci škrtat," varoval Janota s tím, že nový balíček se neobejde bez rozsáhlé změny zákonů. Jejich prosazení však bude těžší než letos - ČSSD je zatím proti dalšímu snižování sociálních dávek, ODS zase proti zvyšování daní.

O nutnosti systémových změn hovořil dnes v Senátu také ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Připomněl, že schválené úspory jsou jen dočasné pro rok 2010, takže jakákoliv další vláda bude muset přistoupit ke koncepčnějším opatřením. Mimo jiné i proto, aby se podmínky pro výplatu různých dávek neměnily každý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy