Janota chce znovu škrtat: v dávkách i stavebním spoření

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2009 14:05
S balíčkem č. 2 chce ministr přijít před poslance na jaře
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stav veřejných financí je neudržitelný a je potřeba začít více šetřit, je přesvědčen ministr financí Eduard Janota.

Na jaře proto hodlá Poslanecké sněmovně předložit další úsporný balíček, který by řešil rozpočty pro rok 2011 a další léta.

Podle Janoty je především třeba snížit povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že je potřeba otevřít debatu o větší progresi zdanění - pro lidi s vyššími příjmy by tak možná platila vyšší sazbu daně.

"Za dané konstelace zákonů v oblasti daní a výdajů se těžko bude moci škrtat," varoval Janota s tím, že nový balíček se neobejde bez rozsáhlé změny zákonů.

S Janotou v pořadu souhlasil bývalý ministr financí a zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. "Je třeba, aby bylo do pěti let teoreticky možné sestavit vyrovnaný rozpočet," uvedl. Podle něj je tento cíl dnes nesplnitelný ani při růstu HDP čtyři procenta.

Balíček č. 1 prošel až po tahanicích

První balík úspor schválili poslanci minulý týden. Díky němu by měl příští rok klesnout schodek státního rozpočtu z 230 na 163 miliard.

Opatření počítá, že vyšší daně přinesou rozpočtu navíc 25 miliard, vesměs přitom jde o daně ze spotřeby.

Dalších 25 miliard navíc přijde na pojistném. Balíček totiž zrušil už platné nebo plánované "protikrizové" slevy na sociálním pojistném pro podnikatele. O dalších 15 miliard poklesnou výdaje.

Další čtyři miliardy se ušetří na nemocenských včetně mateřské a zhruba stejná částka na tom, že se dotace zdravotním pojišťovnám zvýší o polovinu méně, než se přepokládalo.

 

Právě se děje

Další zprávy