Dukla končí: 100 let a 100 milionů tun

dkl, ČTK
10. 1. 2007 10:00
Havířov - Poslední vozík dnes vyvezou na povrch horníci z legendárního dolu Dukla v Havířově, který patří firmě OKD.

Je tomu sto let, co se z dolu vykutaly první hroudy uhlí, tehdy ale ještě důl nesl jméno po císaři  - Kaiser Franz Joseph Schacht. První republika pak změnila název na Jáma Suchá. Svůj dnešní název získal až po převratu v roce 1949, ten mu zůstal dodnes.

Do dnešního dne bylo z dolu vytěženo přes sto milionů tun černého nerostu. Jenže kvůli špatným dobývacím podmínkám a rostoucím nákladům se stal důl nerentabilní. Již po celý minulý rok představovala každá vytěžená tuna nikoli zisk, ale ztrátu.

S Duklou tak končí i poslední místo těžby na území kdysi hornického města Havířov. Největší starosti se zavřením ale mělo šestnáct set horníků a povrchových pracovníků, kteří měli přijít o práci.

Jinde znovu pod zem

Firma se ale o své lidi "postará". Většinu převede do svých dalších provozů a propustí jen několik desítek zaměstnanců, kteří nebudou mít o nabízenou práci zájem. Ti navíc dostanou až dvanáctinárobek platu na odchodnou.

OKD nutně potřebuje všechny zkušené horníky, protože i po ukončení těžby v Dukle chce zachovat či dokonce zvyšovat celkový objem vytěženého uhlí.

"V loňském firma omezila přijímání nových lidí do většiny provozů, takže ti, kdo chtějí pracovat, budou mít v rámci OKD uplatnění," vysvětlil závodní Dukly Miroslav Mynář.

Sedmatřicetihektarový areál by se postupně mohl podle dřívějších plánů havířovských zastupitelů proměnit na průmyslovou zónu, která by pomohla v regionu s téměř sedmnáctiprocentní nezaměstnaností vytvořit nová pracovní místa.

Zdeněk Bakala, vlastník OKD tvrdí, že v nejbližších pěti letech zavření dalšího dolu jeho společnosti nehrozí.

Slavná historie, neslavný konec

Od roku 1990 ale již zavřela osm dolů, mezi nimi důl Barbora v roce 2002 či v roce 1998 důl Julius Fučík.

Největší slávu zažila Dukla v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy dávala socialistickému národnímu hospodářství ročně přes dva miliony tun uhlí.

Důl tehdy zaměstnával kolem čtyř tisíc lidí, zajišťoval výchovu učňů, ozdravné pobyty pro horníky ve vlastních rekreačních střediscích i tábory pro děti svých pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy