ČOI musí vypsat novou soutěž na rozbory pohonných hmot

Petr Kučera Petr Kučera
4. 9. 2009 16:35
Konkurence tvrdí, že rozbory mohou být levnější a rychlejší

Praha - Česká obchodní inspekce vypíše ještě letos novou veřejnou zakázku na rozbory pohonných hmot odebíraných u čerpacích stanic.

Dosavadní smlouva se soukromou společností Ústav paliv a maziv, uzavřená v roce 2001 a poté prodlužovaná jen formou dodatků, totiž není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

"Uvědomujeme si povinnost uzavírat smlouvy na dobu určitou, a proto v tomto ohledu připravujeme kroky k nápravě," potvrdila na dotaz online deníku Aktuálně.cz ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová.

"Veřejná obchodní soutěž proběhla ještě před mým nástupem do funkce. Smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou," dodává Příhodová. Nová soutěž podle ní proběhne s největší pravděpodobností ještě letos.

V souvislosti s kontrolami pohonných hmot je ČOI dlouhodobě kritizována za to, že nechce zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž při kontrole odebrala nekvalitní paliva (viz rámeček).

Před dvacet milionů korun ročně

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, vyhrál veřejnou soutěž v roce 2001 Ústav paliv a maziv. Původně roční smlouva poté byla prodlužována jen formou dodatků, přičemž prý postupně došlo k výraznému zvýšení původní ceny za rozbory pohonných hmot.

Prodlužování formou každoročních dodatků potvrzuje i Příhodová. Cenu podle ní nelze jednoduše porovnat, protože závisela na požadovaném zaměření kontrol v daném roce a jejich množství. "Pokud odebereme větší množství vzorků, může nám Ústav paliv a maziv poskytnout slevu," vysvětluje.

"V současnosti platíme za rozbory pohonných hmot zhruba 21 milionů korun ročně," upřesňuje Příhodová. Externí firma provádí pouze rozbory, zatímco odběry u čerpacích stanic zajišťují přímo inspektoři ČOI (a zapečetěné je pak převážejí do laboratoře).

Šlo by to levněji? Ukáže až soutěž

Nejmenovaný zdroj z konkurenční petrochemické laboratoře tvrdí, že se ještě za starého vedení ČOI (tedy před dubnem 2007) pokusil nabídnout levnější variantu, ale kvůli absenci veřejné soutěže neuspěl.

Současná ředitelka ČOI Jana Příhodová říká, že existence více možných nabídek je právě jedním z důvodů, proč teď inspekce vypíše novou soutěž.

Deník Aktuálně.cz oslovil dvě náhodně vybrané petrochemické laboratoře. "Dokázali bychom rozbory dělat rychleji, i když třeba jen na úrovni krajů," říká vedoucí jedné z nich. Do případné uzávěrky nové soutěže však nechce být jmenován. Naznačuje nicméně, že právě nutnost převážet vzorky do Prahy nahrává i podvodníkům s pohonnými hmotami, kteří mezitím (do výsledku či zveřejnění kontroly) stačí zásobní nádrže vyměnit.

Příhodová však namítá, že urychlení rozborů pravděpodobně nebude možné jak kvůli stanoveným parametrům rozboru, tak kvůli následným právním náležitostem (sepsání protokolu, povinnost informovat o výsledku kontroly provozovatele čerpací stanice a podobně).

Podle ředitelky ČOI navíc nelze zakázku v současné době dělit, tedy aby například rozbory zajišťovalo více firem v různých regionech. "Podmínky rozboru musí být garantované a jednotné, zkušebna musí být certifikovaná," dodává.

Také druhá oslovená laboratoř prý dokáže nabídnout levnější rozbory. "Cena závisí na mnoha faktorech, nicméně myslím, že bychom to určitě zvládli levněji než současný partner ČOI," potvrzuje Vlastimil Urbánek, vedoucí oddělení geochemie společnosti MND.

 

Právě se děje

Další zprávy