Cizí hory poprvé nalákaly více Čechů, než tuzemské

Hana Vorlíčková
14. 3. 2008 15:10
Tuto zimu vyjelo do Alp téměř 600 tisíc Čechů
Kromě lyží lze i na horách okusit trochu exotiky a zkusit spadnout třeba ze skibobů.
Kromě lyží lze i na horách okusit trochu exotiky a zkusit spadnout třeba ze skibobů. | Foto: www.nassfeld.cz

Praha - Tuto zimu odjelo na lyže do Alp téměř 600 tisíc Čechů. Vyplývá to z aktuálních čísel národních turistických centrál Rakouska, Itálie, Švýcarska a Francie.

Poprvé v historii tak trávilo svou dovolenou v zahraničí v zimě více lidí než na horách v Česku.

Důvodem je podle zástupců cestovních kanceláří nejen silnější koruna vůči euru, lepší lyžařské podmínky a v neposlední řadě i relativní jistota sněhu.

Rakouská tradice

Tradičně nejvíce Čechů odjelo do Rakouska. Během této zimy jich bylo již 273 tisíc.

"Sezóna ale ještě nekončí. Řada lidí má objednaný lyžařský zájezd i na květen. Je tedy pravděpodobné, že jejich počet překročí 300 tisíc," říká Jan Herget, šéf cestovní kanceláře Nev Dama.

Velký zájem je i o Itálii. Tam trávilo dovolenou na lyžích 157 tisíc Čechů. Ve Švýcarsku 81 tisíc a ve Francii 67 tisíc českých lyžařů. Pokud někdo odjel na lyže vícekrát za sezonu, byl v celkových počtech národních turistických centrál zahrnut více než jednou.

Ačkoli většina Čechů odjíždí na lyže do ciziny bez asistence cestovní kanceláře, stále existuje dostatek lidí, kteří si kupují dovolenou prostřednictvím cestovní kanceláře.

"Během loňského září a října se prodalo téměř 40 procent veškeré lůžkové kapacity, kterou disponovaly cestovní kanceláře," tvrdí Herget. A protože v posledních dvou letech bylo v průběhu zimy v Evropě málo sněhu, dá se podle něj předpokládat, že letos na podzim bude poptávka po lyžařských zájezdech ještě vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy