CK Fischer vydělal loni 60 miliónů korun

hpv
21. 2. 2008 13:15
Je to nejlepší hospodářský výsledek v historii firmy.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cestovní kancelář Fischer hospodařila v uplynulém roce se ziskem 60 miliónů korun. Aktuálně.cz to potvrdil Jiří Jelínek, výkonný ředitel společnosti s tím, že se zatím jedná o neauditované výsledky.

Podle Jelínka jde o vůbec nejlepší hospodářský výsledek v celé historii firmy. Předloni vydělala společnost 16,4 miliónů.

Naopak nejhorší výsledek - ztrátu 243 miliónů korun - cestovní kancelář vykázala v roce 2002. Nové vedení má společnost od ledna 2004.

Obrat CK Fischer v uplynulém roce dosáhnul 2,25 miliardy korun. To je meziroční růst o necelých 18 procent.

Foto: CK Fischer
Rozhovor se šéfem CK Fisher
Šéf CK Fischer: připravujeme dovolenou na lodích

Celkem na dovolenou s touto cestovní kanceláří odletělo  přibližně 123 500 klientů. Tedy o necelých 14 procent více než v roce předchozím.

Jelínek: cestovní kanceláře data nafukují

"Letos poprvé jsme se rozhodli zveřejnit pravdivá čísla o počtu klientů. Až dosud jsme totiž uváděli větší počet zákazníků, než byla skutečnost. Zdaleka ale nejsme sami. Bohužel, v Česku vládne taková praxe, že většina cestovních kanceláří zveřejňuje nereálná čísla. Počty klientů firmy nafukují, a to často až o stovky procent," tvrdí Jelínek.

Důvodem "nafukování čísel" je podle něj mimo jiné i to, že zde neexistuje nezávislá statistika, která by čísla jednotlivých cestovních kanceláří uváděla. Existují tu jen statistiky, které se sestavují na základě "nafouknutých" čísel.

"Navíc v minulosti se mezi sebou cestovní kanceláře předháněly právě v počtu klientů. Každá chtěla být největší. Bohužel, s touto praktikou přišel na trh v devadesátých letech jako první právě CK Fischer. Naší povinností je proto tuto praxi změnit," dodává.

Pravdivá čísla o počtech klientů se podle Jelínka nedají zjistit ani na základě počtu pasažérů, kteří cestují na charterových letech. "Cestovní kanceláře totiž vysvětlí, že létají i se zahraničními charterovými leteckými dopravci i na pravidelných linkách řady leteckých společností.

Jelínek ale tvrdí, že takový krok může CK Fischer udělat až nyní. 

"Dříve to bohužel nebylo možné. CK Fischer procházela velmi složitým obdobím. Vykazovala ztráty v řádech stovek milionů korun každý rok a ztrácela svůj podíl na trhu. Pokud bychom oznámili skutečná čísla, cestovní kanceláři by to mohlo ublížit. Vyznělo by to tak, že se cestovní kanceláři po odchodu bývalého majitele nedaří," uvádí výkonný ředitel v písemném prohlášení. 

 

Právě se děje

Další zprávy