Číňané chtějí české sklo a chemikálie

dkl, ČTK
23. 8. 2006 18:09
Praha - Úspěchem skončila jednání českých podnikatelů a čínské delegace. Místní výrobci vyvezou do Číny zboží v hodnotě 400 milionů korun.
Čínská ekonomika roste a s ní i stavebnictví
Čínská ekonomika roste a s ní i stavebnictví | Foto: Reuters

Vrcholem třídenní návštěvy čínské delegace v Praze bylo dnešní podepsání kontraktů na vývoz českého zboží do nejlidnatější země světa. Vzájemný obchod se tak znovu o malý kousek vyrovná.

"Podařilo se nám dohodnout všech sedm kontraktů plus jeden společný podnik na výrobu bicyklů," sdělil deníku Aktuálně.cz náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Celková hodnota vývozu se podle něj přiblíží až 19 milionům dolarů, tedy asi 400 milionům korun. Vyvážet se budou výrobky například z oblasti strojírenství či chemie.

"Částka není bůhvíjak veliká, ale díky za každý kontrakt a obchod, který jde směrem z ČR do Číny, protože obchodní bilance (s Čínou) je zhruba desetkrát v minusu v neprospěch ČR," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Energetici vstříc Východu

Mezi firmy, které se mohou těšit na export výrobků do Číny, patří například Agrofert či společnost Marmes CZ, která se zabývá exportem českého skla.

Ministr Urban věří, že se bilance s Čínou zlepší
Ministr Urban věří, že se bilance s Čínou zlepší | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ta se kromě toho dohodla i s firmou CITIC Tianjin, že spolu vytvoří montážní závod na jízdní kola. Stavbu nového montážního závodu plánuje i společnost Olpran.

Pro čínskou společnost by byla stavba závodu výhodná, protože bicykly z Číny jsou při dovozu do EU zatíženy téměř 50procentním antidumpingovým clem. A tak je lepší dovézt do EU pouze jednotlivé části a výsledné kolo složit zde.

Další oblastí jednání pak byla energetika. Česká strana by totiž ráda do Číny "protlačila" naše energetické podniky.

"Výstavba elektrárny Šen-tchou byla velmi úspěšná a naše firmy si udělaly dobré jméno. Rádi bychom těchto referencí využili a podpořili tak i další výstavbu," řekl Tlapa.

Přestože do Česka proudí velké množství čínských výrobků, přímé investice jsou zatím na nízké úrovni. Číňané u nás podle údajů ministerstva zatím proinvestovali pouze 200 milionů dolarů, což je podle úředníků velmi málo na tak obrovskou a rostoucí ekonomiku.

A tak by se česká delegace s tou čínskou ráda dohodla i na budoucí podpoře v této oblasti.

Padělky nás trápí

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban zároveň novinářům řekl, že jednání se budou týkat i výroby padělků českého zboží v Číně.

Foto: wikipedia.org

"Pro nás je to problém, který je na stole a který je potřeba řešit. Myslím si, že situace se postupně zlepšuje, protože je snahou čínské vlády, aby se nedostávali do rozporu s mezinárodním právem v této oblasti," uvedl Urban.

Obchodní bilance ČR s Čínou dlouhodobě vykazuje vysoké schodky. Například za první pololetí letošního roku české firmy do Číny vyvezly zboží v hodnotě 170,5 milionu dolarů, tedy asi 3,8 miliardy korun, naopak čínský dovoz do ČR obnášel 2,22 miliardy dolarů, což je 49 miliard korun.

Český vývoz do Číny ale roste a jeho hodnota za prvních šest letošních měsíců byla vyšší než za celý rok 2002, kdy export z ČR do Číny činil 147,6 milionu dolarů, asi 3,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy