Nebezpečné zboží? Je ho stále více

Tomáš Fránek
21. 4. 2006 0:00
Brno/Brusel - Zdraví nebezpečných výrobků na evropských trzích výrazně přibývá. Obsahují buď škodlivé látky, nebo hrozí úrazem.
Maďarské úřady zapalovač ve tvaru mašinky stáhly z trhu. Hrozilo nebezpečí, že jej děti budou považovat za hračku.
Maďarské úřady zapalovač ve tvaru mašinky stáhly z trhu. Hrozilo nebezpečí, že jej děti budou považovat za hračku. | Foto: http://europa.eu.int

Jenom v uplynulém týdnu se v celoevropském systému varování Rapex před nebezpečnými výrobky objevilo dvacet pět položek. Závadné elektrospotřebiče, hračky nebo auta se prodávaly od Velké Británie, přes Francii, Španělsko, Německo až po Litvu a Rumunsko.

Mezi výrobky, před kterými jsou zákazníci varováni, se tak objevila například švédská dětská postýlka, ve které hrozí nebezpečí úrazu, italská termoska s karcinogenními látkami nebo auto značky Opel Vectra se špatnými bezpečnostními pásy.

Výrazně více varování

V systému Rapex se týdně objevují desítky nebezpečných výrobků, jejich výrazný nárůst zaznamenala také Evropská komise. Zatímco v roce 2004 odhalil systém rychlého varování 388 nebezpečných výrobků, minulý rok to už bylo o téměř sto procent více.

Jenom Česká obchodní inspekce na tuzemském trhu minulý rok odhalila na čtyřicet nebezpečných výrobků, z Evropské unie byla varována celkem v 740 případech.

Předloni inspekce na tuzemském trhu odhalila devatenáct nebezpečných výrobků, které mohou ohrozit zdraví či život spotřebitelů, varování dostala v 297 případech.

A to přitom v systému Rapex nejsou zaznamenány všechny nebezpečné výrobky, které se objeví na trhu. "Počet nebezpečných produktů ve mně vzbuzuje vážné obavy, ale zároveň je vidět, že můžeme přijmout opatření, která dalšímu růstu mohou zabránit," uvedl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianou.

Ten už o problému nebezpečných výrobků jednal v Číně a chce počet nebezpečných výrobků na trhu výrazně omezit.

Hračky a elektrické přístroje

Nenebezpečnější jsou elektrické spotřebiče a hračky. Z padesáti procent jde o výrobky dovážené z Asie, především z Číny.

Ve Velké Británii se nyní například šetří prodej náhrdelníku s přívěškem značky Reebok, který byl v zemi nabízený jako dárek k různým druhům dětské obuvi.

Náhrdelník přitom obsahuje velké množství olova, a hrozí tak otrava. Společnost Reebok navíc také obdržela zprávu ze Spojených států, kde čtyřleté dítě spolklo část tohoto náhrdelníku.

V Německu zase úřady nařídily stáhnout z prodeje cestovní vysoušeč vlasů s tím, že v případě jeho používání hrozilo nebezpečí elektrického šoku. A v Litvě úřady objevily hračku ve tvaru kohoutka imitujícího telefon. Při jeho používání hrozilo udušení nebo uškrcení hrajících si dětí.

Mezi nebezpečnými výrobky se v systému rychlého varování přitom objevily i auta značek, které jsou považovány za symbol spolehlivosti a pečlivosti.

Německé úřady tak poslaly varování před automobily Toyota RAV4 vyrobené od května do července 1995 s tím, že kvůli korozi a následnému odpružení závěsu kola hrozí nebezpečí úrazu.

Německo už také varovalo majitele osobních automobilů SAAB 9-3, typ YS3F. U těchto vozů totiž hrozí kvůli neadekvátní tvrdosti ložiska kola to, že v extrémních případech může kolo upadnout. Automobilky Toyota i Saab už začaly podnikat kroky, které mají pomoci závady odstranit.

Česko není výjimka

Problémy s nebezpečnými výrobky jsou také v Česku. Jenom za uplynulých čtrnáct dnů inspekce a Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej nebo varovalo před používáním tří výrobků.

Varování se týkalo například plastových nádob na přenášení jídla z Číny. Státní zdravotní dozor zjistil, že tyto tří- a čtyřdílné jídlonosiče, které se prodávají na českém trhu, ohrožují zdraví spotřebitelů.

Chemická analýza prokázala, že z pěnové izolační vložky se uvolňuje styren v takovém množství, že proniká do potravin uložených v jídlonosiči. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zařadila styren mezi možné karcinogeny. Podle některých studií může vdechování styrenu u pracovníků v chemickém průmyslu vyvolat leukémii.

Inspekce také varovala před nákupem pískací hračky ve tvaru dýmky s motivem ptáčka a před elektrickou lampou. Oba výrobky už inspekce zakázala prodávat. "Koncovka hračky, do níž dítě musí foukat, aby zapískala, se snadno snímá a dítěti hrozí její vdechnutí," řekl televizi Prima ředitel ČOI Jiří Pěkný.

 

Právě se děje

Další zprávy