Čínský export stále sílí

ČTK
11. 4. 2006 12:01
Peking - Přebytek zahraničního obchodu Číny se v březnu opět zvýšil a jen devět dnů před oficiální návštěvou čínských představitelů ve Washingtonu dal nové argumenty těm, kteří kritizují obchodní a devizovou politiku Pekingu.

Přebytek vyskočil na 11,2 miliardy dolarů, když v únoru činil 2,45 miliardy, uvedlo dnes čínské ministerstvo obchodu.

Přebytek je nejvyšší od října minulého roku a je výjimečný, protože první čtvrtletí je pro čínské exportéry zpravidla nejslabším obdobím v roce.

Loni v březnu dosáhl přebytek čínského zahraničního obchodu 5,7 miliardy dolarů, a ekonomové proto předpovídali, že se letos v březnu přebytek snížil na 5,4 miliardy dolarů. Počítali s tím, že se export zvýšil o 22 procent a import o 25 procent.

Vývoz ve skutečnosti vzrostl meziročně o 28,3 procenta na 78,05 miliardy dolarů, zatímco se dovoz zvýšil o 21,1 procenta na 66,86 miliardy. 

Přebytek za leden až březen vyskočil na 23,3 miliardy dolarů, meziročně o 41,4 procenta. Podle analytiků je nejnižší, jaký mohl vůbec být.

"Nevyhnutelně může odsud jen růst," uvedl analytik Royal Bank of Scotland v Hongkongu. Dodal, že to zvýší tlak Washingtonu na Peking, aby zrychlil zpevňování jüanu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao přijede do Washingtonu na oficiální návštěvu 20. dubna.

Loni se přebytek čínského obchodu ztrojnásobil na 102 miliard dolarů, a někteří ekonomové proto předpovídali na letošní rok mírný pokles. Nyní ale někteří říkají, že letos saldo pravděpodobně dosáhne sta až 140 miliard.

Washington naléhá na Peking, aby svou měnu nechal růst výrazněji. Američané argumentují tím, že podhodnocená měna dává čínskému vývozu neférovou výhodu. Představitelé Číny ale opakují, že tempo růstu měny určují ekonomické podmínky země.

 

Právě se děje

Další zprávy