Čína prodává v Indii hedvábí pod cenou

dkl, BBC
1. 8. 2006 15:40
Šanghaj - Asijské velmoci by se nemusely vyplatit její obchodní praktiky. Indie ji obvinila z dumpingu a rozjela největší vyšetřování obdobného případu v historii.
Foto: Murali & Nandini's PhotoBlog

Inkriminovaným zbožím, které způsobilo diplomatickou, obchodní a právní roztržku mezi Indií a Čínou, je hedvábí a satén.

Podle indické strany totiž čínští exportéři dodávali tento tovar za dumpingové ceny, tedy pod skutečnými náklady, které mají na výrobu.

Indové si chrání trh

Hlavním problémem však je zřejmě to, že Indie samotná je předním světovým výrobcem hedvábí, a místní vláda se tak snaží ochránit vlastní trh a producenty.

Ti si stěžují, že cenám, za které se čínské hedvábí dostává na jejich trh, nemohou v žádném případě konkurovat. Ceny dováženého hedvábí musí být podle nich dumpingové a mají za cíl zničit indickou výrobu.

Foto: Asia Handicrafts

Vyšetřování se rozjelo již v květnu. Vyšetřovatelé se zaměřují na získání důkazů o dumpingu u pěti největších čínských exportérů.

Mezitím však indická vláda přijala opatření pro ochranu svého trhu. Na čínské hedvábí uvalila dovozní cla ve výši 57 až 116 procent.

Manažer jedné z vyšetřovaných společností, Lu Sing, si myslí, že cla jsou nefér.

"Budou mít nejen obrovský negativní dopad na čínské podnikatele a export hedvábí, ale zároveň zvýší ceny tohoto zboží pro konečné spotřebitele," říká Sing.

K tomu si myslí, že vysoká antidumpingová cla zvyšují riziko, že firmy budou výrobky do země z Číny pašovat, a že se tak indická vláda ocitne znovu ve složité situaci, kterou bude muset řešit.

Je však pravda, že vzájemný obchod mezi těmito zeměmi jen kvete. Zatímco v roce 2000 až 2001 mezi sebou zobchodovaly za 2 miliardy dolarů, za období 2005 až 2006 to již bude 18 miliard.

Foto: wikipedia.org

A podle Číny by obchod s Indií měl v nejbližších deseti letech být nejméně na úrovni 100 miliard dolarů.

Žalují i ostatní státy

Mezi léty 1995 a 2005 Indie podala na Čínu více žalob kvůli dumpingu než Spojené státy a EU dohromady.

Ovšem i ostatní rozvíjející se země jako Turecko, Argentina, Brazílie a Kolumbie jsou dumpingovým chováním čínských výrobců "znepokojeny". Přestože se označují za partnery, počet žalob v této oblasti neustále narůstá.

Podle Světové obchodní organizace (WTO) byla Čína loni nejoblíbenějším terčem antidumpingových žalob. V druhé polovině roku 2005 jich bylo o 40 procent více než za stejné období roku 2004.

Čínská ekonomika vykázala ve druhém čtvrtletí meziroční vzestup o 11,3 procenta, což je další zrychlení proti prvnímu čtvrtletí, kdy růst činil 10,3 procenta. Číně se tak stále nedaří zchladit ekonomiku, i když se o to pokouší sérií mnoha opatření. Podle analytiků je zřejmé, že kvůli silnému růstu Číny se bude nadále zvyšovat globální poptávka po ropě a dalších surovinových zdrojích.
Čínská ekonomika vykázala ve druhém čtvrtletí meziroční vzestup o 11,3 procenta, což je další zrychlení proti prvnímu čtvrtletí, kdy růst činil 10,3 procenta. Číně se tak stále nedaří zchladit ekonomiku, i když se o to pokouší sérií mnoha opatření. Podle analytiků je zřejmé, že kvůli silnému růstu Číny se bude nadále zvyšovat globální poptávka po ropě a dalších surovinových zdrojích. | Foto: Aktuálně.cz

Čína je totiž ostatními rozvíjejícími se státy považována za velkou hrozbu a konkurenta. Například Srí Lanka a Indie si stále udržují silný textilní průmysl, který je pro ně tradiční. Naopak USA či EU v této oblasti své pozice téměř vyklidily.

Pokud je některý čínský exportér obviněn z dumpingu, musí následně prokázat, za nezískal žádnou finanční pomoc od vlády, ať už přímo, či nepřímo.

Součástí "nefér" pomoci od vlády může být poskytnutí neúměrně levných surovin, pozemků či slevy na dani a bankovní půjčky garantované státem.

 

Právě se děje

Další zprávy