Boty z Číny se evropským clům vyhnuly

Adam Junek
4. 8. 2006 16:10
Brusel - Proti zavedení antidumpingových cel na čínské a vietnamské boty se dnes postavila většina členských zemí Evropské unie.

Evropská komise státům předložila návrh, aby po vypršení současných přechodných opatření, bránících masívnímu dovozu asijských bot, zavedla Unie trvale clo na boty z Číny a Vietnamu, a to ve výši 16,5 procenta, repektive 10 procent.

Čtrnáct členských zemí včetně České republiky se však postavilo proti. K zamítnutí návrhu stačilo zemí třináct. Naopak devět zemí v čele s nejhlasitějšími zastánci zavedení cel Itálií a Francií návrh podpořilo.

"Zda se Číňané a Vietnamci definitvně vyhnuli clům, nelze teď říct. Je možné, že pod tlakem zejména Itálie a Francie, přijde nový mírnější návrh," míní Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana.

Unie provizorně uvalila na asijské dovozy v březnu. Tehdy zavedla 16,8 procenta na obuv vyrobenou ve Vietnamu a 19,4 procenta na boty z Číny. Do října však musí tato cla nahradit stálým systémem, který bude platit pět let.

Předcházející návrh komise narazil na odpor členských zemí jako je Portugalsko, Španělsko, Francie a Itálie. Předpokládal kvótu, podle níž by se antidumpingová cla nevztahovala asi na 80 procent asijských dovozů. Teprve další dovozy by podléhaly zvýšeným clům. Dovoz levné obuvi z Asie vyvolává spory mezi zeměmi s velkým obuvnickým průmyslem a zeměmi, které mají liberálnější přístup k obchodu a více se obávají dopadů na spotřebitele, uvedla ČTK.

Loni Čína a Vietnam dovezly do EU 1,5 miliardy párů bot, z nichž asi 15 procent bylo postiženo dočasnými cly.

Proti zavedení cel na dovoz z Číny se postavili i čeští obuvníci. Podle nich by to totiž nevyřešilo celý problém. "Navrhovaná antidumpingová cla budou poškozovat pouze dovozce, kteří řádně deklarují odpovídající celní hodnoty obuvi," uvedli například ve společném prohlášení společně s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Navíc by podle nich nejvíce byli postiženi spotřebitelé, kteří by pak přestali boty nakupovat v takovém množství, jako je tomu dosud. Kromě toho by hrozilo, že by čínští výrobci jen přesunuli svou výrobu do okolních zemí, aby se clům vyhnuli.

 

Právě se děje

Další zprávy