Číňané vládnou už i mobilnímu světu

Michal Najman
17. 8. 2006 14:20
Peking - Západní společnosti ztratily další prvenství. Největším světovým operátorem už není Vodafone, ale čínská společnost China Mobile. Dnes jim znovu ukázal, kde je jeho síla.
Foto: China Mobile

Čínský mobilní operátor uniká firmě Vodafone, nyní již světové dvojce, hned na několika frontách. Kromě toho, že má vyšší tržní kapitalizaci, honosí se i větším počtem zákazníků a dnešní výsledky ukazují, že v růstu zisku není Vodafone ani na dosah.

Tržní kapitalizace China Mobile činila dnes ráno 132,8 miliard dolarů. Ve stejný moment dvojka na světovém trhu ztrácela v tomto ukazateli již propastných 22 miliard.

Pozice jedničky je o to cennější, že China Mobile má přibližně poloviční výnos na zákazníka než konkurenční Vodafone.

Tři měsíce - třináct milionů zákazníků

Čínský mobilní operátor roste rapidním tempem. Počet zákazníků dosahuje 273,79 milionů a jen za poslední čtvrtletí se jejich počet zvýšil o rekordních 13,1 milionů.

V současnosti China Mobile ovládá dvě třetiny čínského mobilního trhu.

Dnes společnost vydala aktuální výsledky. Přestože v posledním čtvrtletí společnost zvýšila svůj zisk o 23 procent na téměř dvě miliardy dolarů, byl to nejmenší nárůst za poslední rok.

Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel
Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel | Foto: Reuters

Za nižším růstem zisku stojí konkurenční boj na čínském trhu, zejména se společností China Unicom.

O tom, že se nejedná o žádný drastický propad, svědčí srovnání s minulým rokem. Za první pololetí letošního roku činí čistý zisk společnosti 3,78 miliard dolarů oproti 3,01 miliardám ve stejném období minulého roku. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadují, že celoroční výsledky se budou pohybovat okolo 7,77 miliard dolarů.

Kam dále? Na venkov

Společnost China Mobile získala mnoho nových zákazníků poté, co jí telekomunikační regulátor umožnil snížit tarify a nabídnout levnější měsíční balíčky.

Tento týden oznámila společnost Ericson, že získala od China Mobile kontrakt v hodnotě 550 milionů dolarů. Bude pro ni rozšiřovat GSM sítě a poskytovat technickou podporu.

China Mobile se svým konkurentem, společností China Unicom, nyní míří na venkovské trhy. Zde na ně čeká potenciál nových 900 milionů zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy