Chystá se stavba dalších plynovodů z Rakouska do ČR

ČTK ČTK
25. 2. 2013 13:30
První z plynovodů by měl vést na jižní Moravu, druhý pak do jižních Čech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Vídeň - Dceřiná společnost firmy OMV Gas Connect Austria vede jednání s českým provozovatelem plynovodů Net4Gas o stavbě dvou přeshraničních plynovodů z Rakouska do Česka..

Podle listu WirtschaftsBlatt obě firmy připravují studii proveditelnosti plynovodu, který by spojil rakouský uzel Baumgarten s Břeclaví. O projektu šedesátikilometrového plynovodu s možností obousměrného provozu se diskutuje už několik let, potrubí by mohlo v budoucnosti přivést do Česka plyn z plynovodu South Stream.

Druhým připravovaným projektem je plynovod, který by spojil hornorakouský Oberkappel s Jihočeským krajem. Podle mluvčího Net4Gas Milana Řepky je ale zatím tento plynovod pouze v plánovací fázi. Konkrétní příprava by měla začít až v letech 2015 či 2016, vlastní stavba o dva roky později, řekl Řepka.

Net4Gas na konci loňského roku dokončil stavbu plynovodu Gazela. Potrubí, jehož vybudování stálo deset miliard korun, prochází Ústeckým a Plzeňským krajem a umožňuje dopravovat plyn z plynovodu North Stream do jižního Německa. Zároveň je možné plyn z Nord Streamu přivádět Gazelou i do české sítě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy