Český plynovod Gazela propojil Rusko s Německem

ČTK ČTK
14. 1. 2013 14:35
Premiér zahájil spolu se zástupci Německa a Ruska provoz 166 km dlouhého plynovodu
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Přimda (Tachovsko) - Premiér Petr Nečas zahájil spolu se zástupci Německa a Ruska provoz 166 kilometrů dlouhého plynovodu Gazela. Vysokotlaká linie, která vede z Mostecka na Tachovsko, napojila Česko na zemní plyn z nových ruských zdrojů, který do Evropy proudí plynovodem Nord Stream vedeným po dně Baltského moře.

Rourami o průměru 1,4 metru, jejichž životnost je až 100 let, bude ročně protékat až 30 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 3,5násobek spotřeby ČR, říká Radek Benčík, jednatel společnosti NET4GAS. Ta byla investorem největší současné energetické stavby v ČR za necelých deset miliard korun. Její návratnost by měla být desetiletá.

Stavba zakončila obří rusko-německý projekt Nord Stream. Gazela, která také spojí plynovody Opal na severu Německa a Megal na jihu, je na čtyřech místech propojena s českou přepravní soustavou a má tak strategickou roli v případě přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu, což se stalo v roce 2009, a také přes Bělorusko.

"Jde o úplně novou trasu s velkou kapacitou, která se stane trasou hlavní. Nyní už se pro dopravu plynu do Česka z větší části využívá Opal než tranzit ze Slovenska," uvedl manažer projektu Pavel Nesládek. Soustava plynovodů může dodávat plyn oběma směry, tedy z Německa do i z ČR a na Slovensko.

"Gazela zvyšuje velmi výrazným způsobem energetickou bezpečnost naší země i našich partnerů v EU. Je to významný mezinárodní projekt, protože umožňuje zásobovat i jižní Německo a další regiony Evropy," řekl Nečas. Podle něj se ukazuje, že propojování energetických sítí a dopravních tras je v rámci EU perspektivní a důležité, protože zvyšuje konkurenceschopnost a umožňuje diverzifikovat zdroje i přepravní trasy. Podle něj potřebuje mít ČR jako průmyslová země i "rozumné ceny energií včetně zemního plynu".

Gazela, kterou proudí plyn od konce loňského roku, je podle Benčíka v předčasném užívání a do poloviny roku po kolaudaci naběhne do reálného provozu. "Z hlediska objemu dodávek bude jedna z nejdůležitějších a nejvíce zatížených. Už dnes máme soustavu schopnou přepravovat oběma směry nejen z východu na západ, ale dnes jsme schopni také opačně, i ze severu na jih, takže flexibilita je opravdu velká," uvedl. ČR se tak stává velkou křižovatkou dopravy plynu v Evropě.

Dvanáctkrát těžší než Eiffelova věž

Gazela, jejíž stavba byla zahájená předloni v říjnu, začíná v Brandově na Mostecku a končí v Přimdě na Tachovsku. V Plzeňském kraji má délku téměř 90 kilometrů. Třetinu stavby, většinou v Ústeckém kraji, stavěl český Plynostav a ruský Strojtransgaz, zbytek belgicko-rakouské konsorcium Denys-Alpin.

Gazela kříží 66 silnic, 13 železnic a 51 toků. Hmotnost 9500 osmnáctimetrových trubek o tloušťce 18 až 26 milimetrů je 120 tisíc tun, dvanáctkrát více než váží Eiffelova věž.

Podobná stavba byla v Česku podle Nesládka k vidění naposledy v roce 1985 při dokončování tranzitního plynovodu z východu na západ. Na stavbě Gazely, rozdělené do třech úseků, se pohybovala až tisícovka montážníků a v hlavní stavební sezoně až 400 těžkých mechanismů. Dělníci byli ze 13 zemí, což bylo vyvoláno unikátními stroji.

Nejsložitější bylo podle Nesládka tříleté jednání s 1035 vlastníky asi 3000 pozemků. Museli souhlasit s trubkou pod zemí a umožnit přístup, pokud by se na linii něco stalo. Jen desítky pozemků musel NET4GAS vykoupit. Šlo o plochy pod trasovými uzávěry rozloženými po 20 kilometrech a pozemky, jejichž majitel neuzavřel smlouvu o věcném břemenu.

 

Právě se děje

Další zprávy