Křetínský se bude o české plynovody ucházet se Slováky

ČTK ČTK
19. 12. 2012 10:45
EPH se bude o Net4Gas dělit se slovenskými plynárnami, řekl tisku slovenský ministr hospodářství
Foto: Reuters

Bratislava - Energetický a průmyslový holding (EPH) se o koupi provozovatele českých plynovodů Net4Gas bude ucházet společně se slovenskými plynárnami SPP.

Listu Hospodárske noviny to řekl slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. EPH minulý týden dostal od slovenské vlády souhlas ke vstupu a získání manažerské kontroly v podniku SPP, který v zemi vlastní také tranzitní plynovod a ve kterém většinu akcií drží stát.

Slováci: S námi má Křetínský větší šanci

"Máme ve smlouvě, že bychom chtěli, aby to (koupě Net4Gas) nebyla záležitost jen EPH, ale SPP. Tedy vtahujeme do toho i stát. Majetkové propojení obou tranzitních potrubí bude výhodou pro Slovensko," řekl Malatinský. Dodal, že zapojením vlády do transakce získá EPH lepší vyjednávací pozici.

Slovensko si od případného vstupu do Net4Gas společně s EPH slibuje kromě jiného zvýšení své energetické bezpečnosti. Jiný kupec české firmy by podle Malatinského mohl negativně ovlivnit slovenského provozovatele tranzitního plynovodu.

Net4Gas patří německé energetické společnosti RWE, která provozovatele plynovodů v ČR hodlá prodat. Hodnota transakce se odhaduje na 1,4 až dvě miliardy eur (asi 35 až 51 miliard Kč). Kromě EPH Daniela Křetínského se podle dřívějších informací o Net4Gas zajímá více firem včetně skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Prodej Net4Gas je součástí plánu RWE zbavit se do konce roku 2013 majetku za celkem sedm miliard eur. RWE je nucena prodávat majetek kvůli rozhodnutí Německa odstavit jaderné elektrárny. Firma hledá způsoby, jak získat peníze pro další růst.

 

 

Právě se děje

Další zprávy