Česku hrozí pokles výroby cukru

Petr Havel
10. 3. 2006 14:00
Praha - Česká republika může přijít o část s Bruselem dojednané kvóty na výrobu cukru.
Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU.
Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU. | Foto: Reuters

Tvrdí to alespoň poslanec zemědělského výboru parlamentu Miloslav Kučera ve své dnešní písemné interpelaci na premiéra Jiřího Paroubka.

Od prvního července letošního roku se totiž podle Kučery otevírá tuzemským cukrovarům možnost výprodeje národní kvóty na výrobu cukru Evropské komisi.

Cukrovary: Vše zůstane doma

Uvedená možnost je součástí evropské reformy trhu s cukrem, jejímž cílem je mimo jiné snížit produkci cukru v EU. Podnikům, které se výroby dobrovolně vzdají, poskytne Unie tučné finanční kompenzace.

Právě v tom vidí Kučera potenciální nebezpečí a trvalé poškození českého zemědělství, neboť by se pak musely snížit již tak nízké osevní plochy cukrovky. "Signály o tom, že některé cukrovary o prodeji své kvóty uvažují, mám," konstatoval Kučera.

Cukrovary ale takové úvahy odmítají. "Podle mého názoru dojde sice v budoucnosti k obchodu s kvótami mezi cukrovary, ale v rámci České republiky," říká předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr.

"Nemyslím si, že by naše cukrovary prodávaly své kvóty do Bruselu. Teoreticky to ale možné je," dodal.

Možnost prodeje části národní kvóty výroby cukru Evropské komisi potvrzuje ostatně i ministerstvo zemědělství.

Soud měl šanci pomoci

Podle Kučery přitom poskytovala šanci, jak tomuto výprodeji zabránit, stížnost poslanců ODS k Ústavnímu soudu. Ten sice na základě této stížnosti ve středu 8. března zrušil vládní nařízení o rozdělení cukerné kvóty v ČR, ani úředníci na ministerstvu zemědělství ale nechápou, co vlastně bylo zrušeno.

"Podle nálezu soudu je systém dělení kvóty mezi jednotlivé cukrovary v pořádku a v souladu s ústavou, takže Ústavní soud nevyhověl stížnosti poslanců na základní princip vládního nařízení, jež výrobu cukru kvótami regulovalo," konstatuje mluvčí ministerstva Tomáš Loskot.

Princip regulace trhu s cukrem, tedy kolik který cukrovar smí  cukru vyrobit, se tak podle něj ani po verdiktu soudu nemění.

Právě tím se ale podle Kučery zvýšilo nebezpečí prodeje české cukerné kvóty. Smyslem ústavní stížnosti totiž bylo především umožnit převod cukerných kvót z cukrovarů na zemědělce.

Pěstitelé na Západě jsou na tom líp

"Zásadní rozdíl mezi českým cukrovarnictvím a cukrovarnictvím ve starých zemích EU je v tom, že tam jsou cukrovary ve vlastnictví pěstitelů. Je tak možné přes cukrovary řešit i všechny pěstitelské problematiky," zdůrazňuje Kučera.

"Tento stav u nás není, a všechny argumenty v tomto směru jsou od ministerstva zemědělství zavádějící," pokračuje.
 
Kdyby přitom byli držitelé kvót na výrobu cukru sami zemědělci, drželi by se jich podle poslance "velice pevně, jako každé vzácné existenční jistoty".

"Vláda ale za podivných okolností rozdělila cukernou kvótu cukrovarům, pro které kvóta není existenční jistotou, ale tvoří možný zdroj financí na přechod k jakémukoliv jinému podnikatelskému záměru," tvrdí poslanec.

Paroubek má třicet dní

Proto existuje reálný předpoklad, že dojde k výprodeji části národní kvóty a ČR i přes příznivé půdně-klimatické podmínky a velký zájem zemědělců nebude moci cukr vyrábět tak jako dosud," varuje Kučera.

Kučera také tvrdí, že pokud by byly převedeny cukerné kvóty na pěstitele, vzniknou tím stejná soutěžní prostředí pro všechny cukrovary, a ustanou tak letité spory výrobců cukru o to, kdo má právo vyrábět cukru více a kdo méně.

"Majitelé cukrovarů si na žádné poškození svých investic nebudou moci stěžovat a ti, co budou chtít opustit český cukerný trh, budou moci odejít - ale bez zlatého padáku a bez trvalého poškození českého zemědělství," píše Kučera v interpelaci premiérovi.

Paroubek má na odpověď ze zákona 30 dní.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy