Soud: vláda o kvótách rozhodla chybně

Tomáš Fránek
8. 3. 2006 14:05
Brno - Ústavní soud zrušil nařízení vlády o rozdělení kvót pro pěstitele cukrovky. Vláda totiž tímto nařízením překročila své pravomoci.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Samotný způsob rozdělování kvót ale podle Ústavního soudu protiústavní není. Platí tak nynější stav a už rozdělené kvóty. Soudci tak rozhodli dlouhodobý spor o rozdělení kvót na výrobu cukru, které považují za nespravedlivé a protiústavní pěstitelé řepy a některé cukrovarnické společnosti.

Ústavní soud už přitom v minulosti způsob regulace trhu s cukrem na návrh zákonodárců ODS dvakrát zrušil. "Kvóty by měly být rozděleny ne mezi cukrovary, ale mezi pěstitele, to by výrazně zlevnilo cukr," uvedl jeden z navrhovatelů poslanec ODS Miloslav Kučera. Návrh na zrušení kvót podpořil také veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Právní zástupce poslanců, kteří navrhli zrušení vládního nařízení, Aleš Gerloch uvedl, že nejde o zrušení regulace. "Chceme jiný způsob regulace, který bude spravedlvější," uvedl Gerloch.

Vláda s tím ale nesouhlasila a tvrdila, že její postup je v pořádku. Zrušení kvót by podle vlády mělo velmi negativní vliv, a Česko by se vystavovalo problémům s Evropskou komisí. "Nikdy nedosáhneme úplné spravedlnosti při rozdělení kvót," uvedl místopředseda vlády Pavel Zářecký s tím, že u soudu by nakonec skončil jakýkoliv způsob rozdělování kvót.

Ústavní soud už letos jednou jednání o kvótách odročil. Vláda totiž jen čtrnáct dní před lednovým zasedáním schválila nové nařízení upravující trh s cukrem a kvóty pro jednotlivé cukrovary.

Ústavní soud zrušil vládní nařízení upravující cukerné kvóty poprvé v roce 2001, podruhé zasáhl o rok později, když zrušil některá podstatná ustanovení dotyčného předpisu, a regulace se prakticky rozpadla. Právě kvůli tomu, že dvakrát padl systém kvót rozdělených podle referenčního období, vychází nynější rozdělení z produkční kapacity cukrovarů.

Loni uspěly u pražského městského soudu se svými stížnostmi dvě cukrovarnické společnosti, které napadly rozdělení  rezervních, třicetiprocentních  kvót na výrobu cukru. Kvůli údajně diskriminačnímu rozdělení kvót vede společnost Eastern Sugar proti České republice arbitráž. Po státu požaduje asi tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy