Cukr poputuje opět k Ústavnímu soudu

Tomáš Fránek
5. 1. 2006 12:22
Brno - Ústavní soud na neurčito odročil jednání o kvótách pro cukrovary. Vláda totiž jen čtrnáct dní před dnešním zasedáním schválila nové nařízení upravující trh s cukrem a kvóty pro jednotlivé cukrovary.

Stížnost, kterou měl přitom soud projednat, podali poslanci ODS proti původnímu nařízení. Hned v úterý pak napadli zákonodárci i novou normu. Soud ponechal oběma stranám čas patnácti dnů, aby se k nové stížnosti vyjádřily.

Vláda je tak spokojena, že její nařízení nebylo shozeno ze stolu, poslanci zase, že jejich stížnost nebyla úplně zamítnuta.

Prchá vláda před verdiktem?

"Vypadá to, že se vláda chce vyhnout vynesení verdiktu. Netvrdím, že to tak je, to nikdo nedokáže, ale pro vnějšího pozorovatele to vypadá na podivný postoj exekutivy k soudnictví," uvedl europoslanec Jan Březina z KDU-ČSL, který se dlouhodobě cukernou politikou zabývá. Podle něj se navíc nové nařízení od toho původního vůbec neliší. A podle právníka Aleše Gerlocha, který poslance ODS zastupuje, i přes některé změny v nařízení proti minulému znění jsou stále některé části v rozporu s ústavou.

V podobných případech má například Evropský soudní dvůr možnost se zabývat inovovanou legislativou. Členské státy se totiž často tímto způsobem vyhýbaly vynesení rozsudku.

Vláda, která včera večer Ústavní soud požádala, aby návrh poslanců zamítl, se takovým nařčením brání. "Nařízení mělo být schváleno už v listopadu, takže schvalování mělo spíše zpoždění a hrozil konflikt s Evropskou unií. Nové nařízení je naprosto v souladu s českou ústavou," uvedl místopředseda vlády Pavel Zářecký.

Kvóty u soudu

Podstatou sporu, jenž má Ústavní soud řešit, je rozdělení kvót na výrobu cukru, které považují za nespravedlivé pěstitelé řepy a některé cukrovarnické společnosti. Ústavní soud už v minulosti způsob regulace trhu s cukrem na návrh zákonodárců ODS dvakrát zrušil. "Kvóty by měly být rozděleny ne mezi cukrovary, ale mezi pěstitele, to by výrazně zlevnilo cukr," uvedl dnes u Ústavního soudu poslanec ODS Miloslav Kučera.

Loni uspěly u pražského městského soudu se svými stížnostmi dvě cukrovarnické společnosti, které napadly rozdělení  rezervních, třicetiprocentních  kvót na výrobu cukru. Kvůli údajně diskriminačnímu rozdělení kvót vede společnost Eastern Sugar proti České republice arbitráž. Po státu požaduje asi tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy