EU rozhoduje o osudu cukrovarů

eko, Reuters, ČTK
22. 11. 2005 22:01
Brusel – Ministři zemědělství EU se dnes nedohodli, jak reformovat evropské cukrovarnictví.
Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU.
Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU. | Foto: Reuters

Největší změnu takzvaného cukerného režimu v historii navrhla tento rok Evropská komise. Ministři zemědělství se na dnešním jednání neshodli. "Rozdíly zůstávají, ale budeme se snažit, abychom je v příštích 24 či 48 hodinách překonali. Zůstávám optimistkou," uvedla komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Bölová.

"Další odklad by nic nevyřešil," tvrdí předsedající britská ministryně zemědělství Margaret Beckettová. Evropská unie se musí dohodnout na snížení cen a odstranění dotací do května. Požadují to po ní ostatní členové Světové obchodní organizace, které současná ochranářská politika EU poškozuje.

Systém dotací během čtyř desetiletí vedl k tomu, že ceny cukru v EU jsou více než třikrát vyšší než na světovém trhu. Evropská komise navrhuje snížit ceny cukru o 39 procent a cukrovky o více než 42 procent

Reformu zatím blokují hlavně Poláci

Reformu zatím blokuje jedenáct států v čele s Polskem, které má téměř třetinu z 270 cukrovarů v EU. Základem návrhu je snižování minimálních cen cukrové řepy a cukru.

Společně s Polskem bojuje proti návrhu Evropské komisi také Španělsko a Itálie. Jako ústupek této opozici navrhla Velká Británie, která Evropské unii předsedá, postupnější snižování ceny cukru a cukrové třtiny.

Místo dvou let by se měly regulované evropské ceny přizpůsobovat světovým v průběhu pěti let.

Británie také navrhla zvýšit příspěvek pro firmy, které s výrobou cukru skončí. Pokud to bude v prvních dvou letech reformy, měly by firmy dostat náhradu ve výši 730 eur za každou tunu, kterou v posledním roce vyrobily.

"V nové nabídce nám několik bodů vychází vstříc, ale bohužel další důležité požadavky byly opominuty," řekl dnes novinářům polský ministr zemědělství Krzysztof po jednání ministrů zemědělství členských států EU.

Polsko se bojí zavírání cukrovarů

Polsko, které má v Evropské unii téměř třetinu z 230 cukrovarů, se podle ministra Jurgiela bojí náhlého zastavení výroby. Německé a britské firmy, které ovládly polské cukrovarnictví, by se podle Poláků mohli spokojit s kompenzacemi a výrobu tam rychle ukončit.

Bratislava se ale stejně jako Varšava obává, aby změny kvót nevedly k přesunu výroby z nových do starých členských zemí EU, zejména Francie a Německa jako největších producentů.

 "Návrh je pro nás v zásadě přijatelný, podobně jako pro Francii či Německo. Ale problém s tím mají země ze severu či jihu, kde je pěstování cukrovky drahé," řekl ČTK ministr zemědělství Jan Mládek.

O přežití výrobců by podle slovenského ministra Zoltána Simona měl místo kvót rozhodnout trh. V takovém případě počítá se zachováním výroby cukru na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy