Cukr v EU prudce zlevní. Po 40 letech

Reuters, Redakce Zah
24. 11. 2005 15:51
Brusel - Ceny cukru v Evropě jsou kvůli normám momentálně více než třikrát vyšší než na světových trzích.

Ministři zemědělství unie přijali návrh, aby výkupní ceny cukru během čtyř let klesly o 36 procent. Pěstitelé cukrové řepy mají být za pokles cen odškodněni evropskými penězi do výše 64 procent.

Ústupek na poslední chvíli

"Dohodli jsme se na radikální reformě cukerného pořádku, který se nezměnil skoro 40 let. Je to historický okamžik," prohlásila britská ministryně Margaret Beckettová, jejíž země EU předsedá.

Výsledek přišel po třídenním maratonu vyjednávání a je jedním z průlomů v dosud nereformovatelné dotační zemědělské politice unie.

Cukerný pořádek až dosud odolal všem pokusům o změnu, i přesto, že byl opakovaně kritizován jako diskriminační. Evropští farmáři si mohli dovolit dotovaný cukr dodávat na světové trhy po tunách a drasticky tak snižovali jeho konečnou cenu. Producenti v chudých zemích Třetího světa tomuto tlaku nedokázali konkurovat.#reklama

Unii dotlačila ke změně až nedávná porážka ve Světové obchodní organizaci. Ta vysoké dotace označila za nezákonné a přikázala EU, aby vše napravila do jara 2006.

Ceny evropského cukru mají klesnout ze stávající úrovně 631,9 eur za tunu, což je více než trojnásobek ceny na světovém trhu. Evropská komise původně navrhovala seškrtat ceny o 39 procent a kompenzovat pokles farmářům o 60 procent.

České firmy přežijí

"Reforma byla schválena v principu tak, jak jsme čekali. Já to kvituji," řekl ČTK předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Navzdory poklesu cen ale podle něj výroba cukru v Česku bude pokračovat.

Domácí producenti měli obavy především z původního návrhu reformy, který počítal s plošným krácením národních kvót a z Česka by udělal dovozce cukru.

Snižování produkce se ale zemi zřejmě stejně nevyhne, protože podle výsledků jednání Světové obchodní organizace bude muset omezit export. Lze tedy čekat pokles výroby až o pětinu ze současných 550 tisíc tun, odhaduje Reinbergr.

 

Právě se děje

Další zprávy