Česko prohrálo arbitráž kvůli cukerným kvótám, zaplatí 700 milionů

Red eko
2. 4. 2007 14:14
Firma se cítila poškozena novelou nařízení vlády o přerozdělování kvót na výrobu cukru. Kvůli tomu údajně došlo k omezení podílu společnosti Eastern Sugar na základě svévolných, nespravedlivých a nerovných kritérií uplatňovaných vládou. Arbitři jí dali zapravdu, ale požadovalou sumu snížili na třetinu.
22. listopadu 2006: Za výrobu cukru v Česku. Pěstitelé cukrovky demonstrovali před německou a britskou ambasádu proti plánu společnosti Eastern Sugar na uzavření svých cukrovarů na Moravě.
22. listopadu 2006: Za výrobu cukru v Česku. Pěstitelé cukrovky demonstrovali před německou a britskou ambasádu proti plánu společnosti Eastern Sugar na uzavření svých cukrovarů na Moravě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Druhý největší český producent, firma Eastern Sugar, uspěla u arbitráže s Českou republikou a odnese si 700 milionů korun.

Částka, o kterou mohl stát přijít, se ale blížila 109 milionů eur, tedy třem miliardám korun. Tuto informaci přinesl server Czech Business Weekly.

"Česká republika ale uspěla v sedmdesáti procentech své obrany a firma tak bude platit i sedmdesát procent nákladů na řízení," sdělil deníku Aktuálně.cz tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Ministerstvo - vzhledem k objemnosti rozhodnutí a krátkému časovému odstupu od jeho obdržení - toto rozhodnutí v současné době analyzuje a na základě doporučení svých právních zástupců zvolí další postup," doplnil.

Proti snižování kvót protestovali zemědělci
Proti snižování kvót protestovali zemědělci | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tři roky sporů

Peníze z arbitráže mají být náhradou za diskriminaci při přidělování kvót.

Celá pře začala v prosinci roku 2003, kdy Česká republika obdržela oznámení o zahájení sporu.

Firma se cítila poškozena novelou nařízení vlády o přerozdělování kvót na výrobu cukru. Kvůli tomu údajně došlo k omezení podílu společnosti Eastern Sugar na základě svévolných, nespravedlivých a nerovných kritérií uplatňovaných vládou.

Navíc vláda podle zástupců firmy nedokázala Česko uchránit před nelegálními dovozy cukru.

Tím nepříznivě ovlivnila investici ve výši 1,5 miliardy korun.

Samotná arbitráž pak začala v červnu roku 2004. Eastern Sugar původně odhadla utrpěnou škodu na 100 milionů eur, tedy asi 2,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy