Česko opět bojuje v arbitráži o miliardu

Dušan Klimeš
1. 3. 2007 15:32
Londýn - Ministerstvo financí neuspělo se svými námitkami proti arbitráži v Londýně. Bude tedy muset bránit miliardu korun před lucemburskou EMV.

Londýnský tribunál se v uplynulých dnech zabýval námitkami České republiky, že o této záležitosti vůbec nemá právo rozhodovat. Česko ale neuspělo.

"Tribunál vydal rozhodnutí, kde částečně vyhověl a částečně nevyhověl jurisdikčním námitkám České republiky," řekla deníku Aktuálně.cz zástupkyně ministerstva financí Veronika Hovorková.

Foto: Aktuálně.cz

"Arbitrážní řízení bude tedy pokračovat a na dalším jednání bude tribunálem určen průběh a harmonogram řízení," upřesňuje.

Další stání se v Londýně uskuteční právě dnes.

Arbitráž za dveřmi

Ministerstvu financí tak nezbývá nic jiného, než se připravit na další boj o miliardu korun z rozpočtu.

Žaloba požaduje 45 milionů dolarů za údajně zmařenou investici firmy European Media Ventures (EMV) do regionální televizní stanice TV3.

Foto: Aktuálně.cz

Ministerstvo financí je údajně připraveno přijmout mimoarbitrážní vyrovnání. Ale jen v případě, že se sníží požadavky lucemburské společnosti.

První předběžné jednání proběhlo v polovině října loňského roku, přičemž začátek arbitráže se táhne od srpna roku 2005. Spory o televizi TV3 probíhají již sedmým rokem.

Jde o licenci

Arbitráž je vedena na základě Mezinárodní dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic mezi ČR a Hospodářskou unií belgicko-lucemburskou.

Jablkem sváru se stala licence na vysílání, kterou původně získal Martin Kindernay. Rozjezd vysílání mu pomáhala financovat právě skupina EMV. Licence měla být následně převedena na firmu KTV, kterou Lucemburčané ovládali. To zamítla Rada pro televizní a rozhlasové vysílání.

Pak ale svolila, aby licence přešla z Kindernaye na GES Media Holding. Tím se EMV dostala úplně mimo hru. Proto se rozhodla obrátit se v této kauze na soud.

 

Právě se děje

Další zprávy