Marvanová zváží žalobu na Nomuru

aju
26. 2. 2007 12:50
Praha - Jedné z největších žalob na jednotlivce čelí právnička Hana Marvanová. Padesátimilionové odškodné po ní žádá japonská banka Nomura.

Marvanová si podle dnešních Hospodářských novin v pátek převzala žalobu na ochranu dobrého jména.

V žalobě nejsou rozebírány jen některé její výroky na adresu Nomury, ale také její politické a osobní kontakty. "Nomura se tím snaží dokázat, že trestní stíhání některých jejích manažerů vzniklo na politickou objednávku," uvedla advokátka.

Základem pro žalobu je článek z loňského podzimu, jímž Marvanová reagovala na nařčení, že "pracuje na zakázku" a že podávala obvinění na manažery Nomury z politického tlaku.

Marvanová má nyní dvacet dní na to, aby se vyjádřila k žalobě. "Pak už je vše v rukou soudu. Jsem však přesvědčená, že jsem se ničeho nedopustila," sdělila na dotaz deníku Aktuálně.cz právnička a bývalá politička.

Marvanová zastupuje největší tuzemskou banku - ČSOB v kauze české pivo spojené s Nomurou. ČSOB přebírala IPB, již předtím ovládala Nomura, po jejím pádu v roce 2000.

Své spory s japonským investorem urovnala Česká republika loni na podzim smírem - obě strany se zavázaly nepokračovat v arbitrážích, v nichž po sobě navzájem požadovaly desítky miliard korun.

Nyní sama Marvanová zvažuje, zda nezažaluje Nomuru. "Uvažovala jsem o tom již tehdy, když se Nomura snažila o mně šířit, že jsem jednala na politickou objedávku. Nyní se o tom musím poradit, ale koneckonců jsem byla napadena první," míní Marvanová.

Možné také je, že Marvanovou podpoří její klient.

"Neměla jsem čas o tom s nikým z ČSOB jednat. Ale nejde přece jen o můj osobní spor, já jednala v rámci mandátu, který mi klient dal," konstatuje Marvanová s tím, že nejpozději v příštím týdnu bude mít jasno, jaký konkrétní postup zvolí.

"Jako advokátka, která ČSOB v tomto obchodním nepolitickém sporu zastupovala, doktorka Marvanová má a měla z naší strany podporu pro všechny své kroky, které činila," uvedl pro Aktuálně.cz bez bližších podrobností mluvčí ČSOB Milan Tománek.

 

Právě se děje

Další zprávy