Tlustého dopis kauzy okolo IPB nezbrzdí

aju
15. 12. 2006 15:59
Praha Dopis ministra Tlustého vyšetřování neovlivní, hlásí státní zástupci i policie. Tlustý v něm říká, že v kauze Nomura stát škodný není.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr financí Vlatimil Tlustý rozeslal soudcům, státním zástupcům či vyšetřovatelům v kauzách spojených s Nomurou dopis, v němž je informuje, že díky smíru s Nomurou se stát necítí poškozený.

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová potvrdila, že dopis mají, ale že vyšetřování trestních kauz rozhodně neovlivní.

Totéž tvrdí i Alena Vokráčková, mluvčí protikorupční jednotky.

"Na průběh vyšetřování to mít žádný vliv nebude," potvrdila ČTK Vokráčková s tím, že dopis byl zařazen do vyšetřovacího spisu.

Náhrada za milost?

Někteří právní experti ale upozorňují, že mohlo jít o další pokus "očistit" lidi spojené s Nomurou, kteří jsou v Česku souzeni či stíháni.

Stát se s Nomurou dohodl na zastavení veškerých vzájemných sporů, v nichž se hrálo o desítky miliard korun. Zároveň se vláda slovně zavázala, že prostřednictvím ministra financí Vlastimila Tlustého požádá pro osoby spojené s Nomurou a stíhané či souzené v kauzách spojených se zkrachovalou IPB o prezidentskou milost. Václav Klaus už řekl, že ji neudělí.

A právě dopis, jehož plné znění dnes zveřejnila Mladá fronta Dnes, má být podle některých druhým pokusem "omilostnit" stíhané manažery, mimo jiné v takzvané kauze české pivo.

Doslova se v něm totiž píše: "Chceme Vás tímto rovněž informovat, že jakákoli újma, která mohla vzejít ze shora uvedených transakcí, mohla být podle našeho názoru ve svém důsledku utrpěna pouze Českou republikou, přičemž v důsledku posledního vývoje věcí se Česká republika necítí být poškozena transakcemi, které jsou předmětem tohoto trestního řízení..."

Foto: Aktuálně.cz

"Stát tam píše, že je jediným případným poškozeným a že poškozen nebyl. Když nevznikla škoda, nebyl naplněn hospodářský trestný čin, alespoň v naprosté většině případů. Chybí tak jeden ze znaků skutkové podstaty. Obhajoba by tak mohla podat návrh na zastavení trestního stíhání, jak s tím naloží státní zástupci, je jiná věc," sdělil deníku Aktuálně.cz právník, který si nepřál být jmenován, aby nebyl nijak spojován s kauzou.

Podle něj pak obhajoba tohoto dopisu minimálně využije při procesu.

ČSOB dále jedná

Ministerstvo jakékoliv ovlivňování vyšetřování popírá. "Uvedený postup je zcela standardní v situaci, kdy zanikne právní nárok na náhradu škody a došlo k vypořádání mezi oběma stranami," uvedla v prohlášení mluvčí úřadu Veronika Hovorková.

"Ten dopis na vyšetřování nic nemění. Poškozeným není jen stát, ale také ČSOB, respektive IPB, jejímž nástupcem je ČSOB," uvedl pod podmínkou anonymity pro deník Aktuálně.cz zdroj blízký vyšetřování. Ten také dodal, že dopis státu lze vnímat jako pokus o zastavení činnosti policie.

"Horší by bylo, kdyby podobný dopis poslala ČSOB či veřejně deklarovala, že nebyla poškozena. I když i potom by vyšetřování pokračovalo, nicméně vše by bylo komplikovanější a chyběly by některé právní úkony," dodává již citovaný policejní zdroj.

Podle informací deníku Aktuálně.cz ČSOB se státem i Nomurou nadále jedná a blíže je k dohodě se státem. "Nomura nejeví velkou snahu se dohodnout," uvedl zdroj blízký jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy