Tlustý: I s Mittalem se chceme dohodnout

Adam Junek, Dušan Klimeš
12. 12. 2006 12:50
Praha - Podobně jako dlouholeté soudní tahanice s japonskou Nomurou by chtěl ministr Tlustý dohodou ukončit pře s ocelárenským gigantem Mittal Steel.
Ministr financí Vlastimil Tlustý
Ministr financí Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr Vlastimil Tlustý dnes novinářům řekl, že by rád dohodou ukončil arbitráž o miliardy korun, kterou proti státu vede společnost Mittal Steel, jejíž součástí je i bývalá Nová huť Ostrava.

Dohoda ale musí být podle vyjádření úřadu hotova do konce roku 2006. Firma Mittal Steel při jednání proto slíbila, že do pátku předloží smlouvu, jak celý spor urovnat, aniž by z toho státu plynuly nějaké finanční závazky.

Největší ocelárenská společnost světa se obrátila na arbitrážní soud kvůli tomu, že byla vyřazena z tendru na Vítkovice Steel. Úředníci jí upřeli právo se o českou firmu ucházet, protože společnost vedla spor se státním podnikem. Podle neoficiálních informací Mittal žádá náhradu ve výši dvaceti miliard korun. Ministerstvo dosud částku odmítalo komentovat.

Hrozí i desetimiliardová ztráta

"Podobně jako s Nomurou bychom se rádi dohodli i s Mittalem. Státu totiž hrozí plnění převyšující deset miliard korun," uvedl dnes Tlustý.

"Včera jednal můj zástupce František Václavík se zástupci firmy a obě strany se shodly, že dohoda je možná a je to správná cesta," řekl ministr na dotaz on-line deníku Aktuálně.cz.

"Stále se řeší jen přímý efekt dohody - tedy úspora ze státního rozpočtu. Jenže tam je i mnohem důležitější dopad - zahraniční investoři vidí, že spory končí smírem, což je pro podnikatelskou důvěru velmi významné," doplnila poradkyně ministra Markéta Šichtařová.

Kromě toho Mittal vede s Českem spor také o zhruba 14 procent akcií v bývalé Nové huti, nyní Mittal Steel Ostrava. Českou stranu v předání akcií tak, jak se zavázala, brzdí jiný vleklý spor.

Cenné papíry, jejichž vydání Mittal Steel požaduje, měly původně připadnout společnosti Petrcíle, s níž stát v devadesátých letech minulého století podepsal dohodu o manažerské privatizaci Nové huti. Petrcíle však nesplnila privatizační podmínky a stát jí smlouvu vypověděl.

Milost manažeři Nomury nedostanou

Před necelými čtrnácti dny se dohodla česká vláda na smíru s japonskou bankou Nomura v kauze zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Ministr Tlustý nakonec dosáhl bezmála nulové varianty - obě strany stáhnou vzájemné žaloby - Nomura žádala odškodné 40 miliard, Česko naopak až 120.

Podle Tlustého ale hrozilo, že stát bude muset zaplatit až 70 miliard a sám vysoudí maximálně tři. Proto je ochoten vyplatit Nomuře "bolestné", které určí arbitr, a to v rozmezí nula až sedm miliard korun - k tomu jej na tajném zasedání podle informací deníku Aktuálně.cz zplnomocnila vláda.

Foto: Aktuálně.cz

Nejkontroverznější z celého smíru se stal "gentlemanský" příslib, že vláda prostřednictvím Tlustého požádá prezidenta o milost pro trestně stíhané manažery Nomury.

Prezident tvrdí: Nedostanou ji.

"V těchto žádostech nespatřuji žádný veřejný zájem. Rozhodně ji manažerům Nomury neudělím," řekl Václav Klaus pro Rádio Česko.

"Kdyby mě vláda požádala s tím, že jde o velmi významný veřejný zájem, budu o tom uvažovat. Historie zná podobné případy. Dohoda o severním Irsku by nebyla možná, kdyby britská vláda nestáhla žaloby proti lidem, co byli bezesporu teroristy. Toto ale takový případ není," dodal v rozhovoru pro Rádio Česko prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy