Bursík:ČEZ lze zprivatizovat do čtyř let

ČTK
17. 4. 2006 16:53
Praha  - Privatizaci elektrárenské společnosti ČEZ by bylo možné stihnout za jedno volební období, tedy do čtyř let.
Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.

Hlavní politické strany ale mají na privatizaci ČEZ rozdílné názory, zatímco ODS, Strana zelených a KDU-ČSL privatizaci polostátního podniku podporují, ČSSD a KSČM jsou naopak pro zachování státního podílu v ČEZ ve výši 67 procent.

Zelení chtějí ČEZ zprivatizovat postupně v několika krocích.

"Dá se to zvládnout během jednoho volebního období," řekl Bursík s tím, že debata by měla začít hned po volbách. "Budeme se muset dohadovat o tom, na kolik by tu hodnotu ocenil akciový trh," dodal.

Stát se podle Bursíka dostává do schizofrenní pozice. Na jednu stranu chce dividendy a výnosy, na druhé straně má obhajovat zájmy občanů, tedy cenu elektřiny. Privatizací ČEZ by se podle Bursíka vytvořila konkurence, která na trhu s elektřinou chybí.

Premiér Jiří Paroubek o tom ale není přesvědčen. "Nemyslím si, že to (privatizace) nutně povede k tomu, že se tady vytvoří konkurenční prostředí. Ti, co jej budou privatizovat, se nebudou ohlížet na zájmy lidí, ale na své," řekl Paroubek v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Aktuálně.cz

Podle premiéra lze podle aktuální ceny akcií ČEZ spočítat, že stát by za svůj dvoutřetinový podíl mohl získat stamiliardy korun. Stát by se ale neměl zbavovat podílu v elektrárenském podniku i s ohledem na jeho prudkou expanzi do okolních zemí.

Minulý týden například Bulharsko podepsalo návrh smlouvy o prodeji tepelné elektrárny ve Varně firmě ČEZ za 346 milionů eur (téměř deset miliard Kč).

Premiér míní, že zahraniční akvizice jsou příležitostí nejen pro ČEZ, ale také pro český stát, který z toho může mít "docela slušné peníze" ve formě dividend, a české firmy.

"Jak znám potřeby balkánských zemí, bude potřeba rekonstruovat elektrárny, dodávat technologie, elektroměry a tak dále. Když se to prodá Francouzům nebo Němcům, tak to budou dodávat ne české firmy, ale francouzské nebo německé," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy