ČEZ ušetřil restrukturalizací stamiliony

Marek Odstrčilík
5. 4. 2006 12:53
Praha - I když ČEZ ušetřil loni díky restrukturalizaci stamiliony, vláda chce část jeho rekordního zisku využít jako dodatečného zdroje státniho rozpočtu.

V loňském roce elektrárenská skupina vykázala díky majetkové a personální restrukturalizaci  hrubou úsporu nákladů kolem jedné miliardy korun, což je více, než vedení ČEZ ve svých plánech předpokládalo.
 
Část loňských úspor ale pohltily transformační náklady, které obnášely zhruba 300 milionů korun.

Pomocí transformace, která byla zahájena v roce 2004, chce skupina ČEZ do roku 2008 v nákladech ušetřit celkově více než pět miliard korun v porovnání se stavem v roce 2003.

"Loni byly dosaženy hrubé úspory nákladů ve výši téměř jedné miliardy korun, a byl tak překročen plán hrubých úspor nákladů na rok 2005," řekl ředitel divize Distribuce ČEZ Tomáš Pleskač.

Restrukturalizace do roku 2008

Letošní hrubá úspora nákladů skupiny ČEZ by podle něj měla vzrůst na 1,4 miliardy korun a v roce 2008 by se měla pohybovat mezi 2,5 až třemi miliardami korun.

Skupina ČEZ loni dokončila hlavní část plánované transformace. "Díky urychlení hlavních transformačních kroků vzniklo postupně od května 2004 v rámci nového business modelu deset společností a hodnota převedeného dlouhodobého majetku dosáhla loni v přeceněné hodnotě 68 miliard korun," uvedl Pleskač.

Kromě úspor nákladů společnost ČEZ úpravy provádí také kvůli tomu, že zákon od majitelů distribučních firem požaduje oddělení aktiv, které se zaměřují na distribuci a prodej.

Energetické společnosti ČEZ loni podle předběžných nekonsolidovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun.

Vláda chce peníze

O tom, jestli bude muset ČEZ navýšit vyplácené dividendy ze svého rekordního zisku, rozhodne vláda. ČEZ by tak musel vyplatit devět až deset miliard korun, což by proti původním plánům zvýšilo dividendové příjmy státu o zhruba dvě miliardy korun.

Podle analytika Petra Nováka z Atlantik Finanční trhy by způsob vytvoření mimořádného dvoumiliardového příjmu ze zisku ČEZ mohl být pro stát velmi nákladný.

"Stát v ČEZ ovládá pouze 67procentní podíl. To znamená, že menšinoví akcionáři, kteří mají 33procentní podíl, by při zvýšení dividendy o pět korun na akcii obdrželi o jednu miliardu korun navíc," řekl Aktualně.cz Novák.

Vyšší dividendy by podle generálního ředitele ČEZ Martina Romana neohrozily růstový potenciál skupiny ČEZ, přičemž konečné rozhodnutí o částce určené na dividendy bude na
akcionářích.

"ČEZ je dlouhodobě firmou, která nejvíce přispívá do státního rozpočtu prostřednictvím daní či dividend. Jakým způsobem budou tyto prostředky využity ku prospěchu obyvatel České republiky, záleží jen na rozhodnutí představitelů státu," uvedl Roman.

Stát ve společnosti ČEZ vlastní zhruba 67 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy