K vládcům světové ekonomiky patří i ČEZ

Dušan Klimeš
4. 4. 2006 0:00
New York - Dva tisíce firem, které časopis Forbes vyhodnotil jako největší společnosti světa, měly velmi dobrý rok.

A to navzdory výkyvům v hodnotě dolaru, které "soužily" téměř polovinu neamerických firem v žebříčku. Společně jim tržby vzrostly o deset procent, zisk dokonce o třicet dva procent.

Celkově firmy v žebříčku znamenají obrovskou světovou ekonomickou sílu. V součtu dosáhly tržeb 24 bilionů dolarů, ovládají aktiva v ceně 88 bilionů dolarů, jejich tržní hodnota dosahuje 31 bilionů dolarů a zaměstnávají dohromady 68 milionů lidí.

Vítězství si v tomto roce odnáší finanční skupina Citigroup, druhou příčku obsadila General Electric a třetí je opět "finančník" Bank of America.

Seznam světových obrů obsahuje i 173 nováčků. Hvězdou mezi nimi byla Eléctricité de France, která obsadila 64. místo.

ČEZ mezi světovými giganty

I Česko má svého zástupce v prestižním seznamu největších firem. Je jím energetická společnost ČEZ. Letos si tento gigant odnesl 639. příčku.

Ještě před rokem figuroval na 870. místě, polepšil si tak o 231 příček. Nechal za sebou firmy jako PKN Orlen, Skanska, či Adidas.

Její tržby dosáhly 4,48 miliardy dolarů a zisk 0,58 miliardy dolarů. Tržní hodnota firmy je 20,67 miliardy dolarů. 

Přesnost nade vše

Časopis Forbes každoročně hodnotí firmy z celého světa. Nejde však jen o jednostranné hodnocení pouze na základě tržní hodnoty firmy, či celkového majetku. Výsledek je počítán jako index složený z údajů o tržbách firmy, čistém zisku, celkové tržní kapitalizaci a hodnotě aktiv.

Tento systém "mnohostranného" hodnocení společností přináší podle autorů mnohem výstižnější a přesnější výsledky. Příkladem může být ropná společnost Chevron. Pokud by Forbes vzal v úvahu pouze tržby, byla by firma šestá na světě. Naopak podle aktiv by se zařadila až na 122. místo. Využití komplexního hodnocení ji však nakonec řadí na místo šestnácté.

Infobox

Žebříček Forbes v souhrnu:

  • hodnotí se dle čtyř základních kritérií
  • mezi dvěma tisíci největších firem světa je jich 310 z finanční sféry
  • těchto 310 institucí zaměstnává celosvětově 6 milionů lidí

Vítězné miliardy

A kdo jsou vítězové jednotlivých kategorií?

Největší tržby si připsala firma Exxon Mobil. O šestnáct miliard porazila americký obchodní řetězec Wal-Mart, když si přišla na své konto 328 miliardy dolarů.

Žebříčku nejziskovějších společností vévodí opět ropný gigant Exxon Mobil. Nezůstal v tom však tak úplně sám. Vysoké ceny a nadprůměrná poptávka po ropě způsobila, že mezi prvními deseti firmami dle zisku je dalších pět naftařů.

Naopak největší hodnotou aktiv se chlubí především finanční domy. V čele je firma Barclays, za ní UBS a Citigroup. Do první desítky finančníků se "vklínila" pouze pojišťovací Allianz, a to na šesté místo.

A do třetice Exxon Mobil kraluje i podskupině "Největší tržní hodnota" neboli počet akcií vynásobený cenou těchto akcií na trhu s částkou 362 miliard dolarů. Druhou nejhodnotnější firmou je General Electric a třetí příčku si odnesl softwarový producent Microsoft.

 

Právě se děje

Další zprávy