Brusel chce úplně zakázat igelitové tašky v obchodech

Tomáš Fránek
23. 5. 2011 5:30
V Česku tašku zdarma k nákupu nabízejí už jen Tesco a Globus
Foto: Tomáš Adamec

Brno - Evropská komise táhne do dalšího boje, na jehož konci má být úplný zákaz používání jednorázových igelitových tašek ve všech zemích Unie, včetně Česka.

Komise proto spustila pro lidi speciální online poradnu, ve které se lidé a firmy mohou k zákazu igelitových tašek do 9. srpna vyjádřit a také navrhnout možnosti, jak celou situaci řešit.

"Před 50 lety jsme o jednorázových plastových taškách téměř neslyšeli. Nyní je používáme pár minut a znečišťují naše prostředí na desítky let," uvedl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Podle něj existují hlasy volající po změně této situace. "Proto se díváme na všechny možnosti, včetně celoevropského zákazu plastových tašek," dodal.

Tašky ničí přírodu

Komise uvedla, že každý Evropan spotřebuje ročně v průměru asi 500 tašek.

Ty přitom mohou v přírodě zůstat po desítky až stovky let. Většinu z nich přitom lidé použijí jen jednou. V roce 2008 se v Evropě vyprodukovalo 3,4 milionu tun plastových tašek. To je zhruba ekvivalent váhy dvou milionů osobních automobilů.

Igelitové tašky omezují také české obchody, přesto obchody rozdají na tři miliardy těchto tašek.

Tašky zdarma dávají zákazníkům už jen Tesco a Globus. Například Globus má na pokladně pro zákazníky připraveno šest druhů tašek, z nichž pět je zpoplatněných.

Některé země Unie už tašky zakázaly úplně nebo je začaly zdaňovat. Irsko v roce 2002 uvalilo na igelitové tašky poplatky ve výši 15 eurocentů, což týdně snížilo používání tašek o 90 procent.

Někde už tašky nemají

Italové nesmějí v obchodech nabízet klasické plastové tašky od začátku letošního roku. Do té doby patřili k největším uživatelům igelitek v Evropě.

Podle  italské asociace na ochranu přírody Legambiente spotřebovali Italové 20 miliard kusů ročně - jednu pětinu celkové spotřeby v Evropě. Každý Ital si tak v přepočtu odnášel z obchodů 330 igelitek ročně.


 

Právě se děje

Další zprávy