Brusel vyšetřuje 16 bank pro možný "bankrotový kartel"

Karel Toman
29. 4. 2011 13:43
Regulátoři otevřeli téma mnohými považovaném za jeden z důvodů dluhové krize Evropy
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise v pátek oznámila, že zahájila vyšetřování 16 světových investičních bank a společnosti Markit kvůli spekulacím se státními dluhy a zneužití dominantní pozice na trhu.

Vyšetřování se týká obchodů s takzvanými úvěrovými swapy (CDS), což jsou finanční nástroje, které mají investory zajistit proti případnému nesplacení dluhopisů, lidově řečeno bankrotu. Jde o politicky citlivé téma, protože někteří evropští politici a komentátoři tyto obchody označují za jednu z příčin dluhové krize v eurozóně.

Sjednaly si banky kartel?

Evropská komise funguje jako dohlížitel nad volnou soutěží celého sedmadvacetičlenného spolku. Teď bude zkoumat, zda zmíněných 16 bank a analytická společnost Markit nejednaly v dohodnuté shodě a zda nezneužily dominantní tržní postavení.

"CDS hrají na finančních trzích a v ekonomice důležitou roli. Avšak poslední vývoj ukazuje, že obchodování s tímto druhem aktiv trpí mnoha nedostatky, které nevyřeší jen samotná regulace," prohlásil eurokomisař zodpovědný za dohled nad volným trhem Joaquin Almunia.

Mezi šestnáct vyšetřovaných bank patří JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole and Societe Generale.

CDS, placené zajištění proti nesplácení

Credit default swap, neboli swap úvěrového selhání, je úvěrový derivát sloužící k přenosu úvěrového rizika mezi dvěma protistranami.

Kupující se chce zajistit proti riziku úvěrového selhání aktiva (v tomto případě proti bankrotu u státních dluhopisů). Prodávající se naopak zavazuje,že v případě zmíněného selhání nebo bankrotu uhradí ztrátu a za tuto ochranu si nechává platit prémii.

 

Právě se děje

Další zprávy