Obchody platí pokuty, Kaufland za vodu a Tesco za plyny

Tomáš Fránek
11. 2. 2011 13:49
Inspekce životního prostředí trestala prohřešky obchodních řetězců týkající se ochrany ovzduší a vody
Slevy. Ilustrační foto
Slevy. Ilustrační foto | Foto: Veronika Skálová

Brno - Obchody Kaufland, Tesco a Ahold platí statisícové pokuty za porušení zákonů, které mají zajišťovat ochranu vody a ovzduší.

Pokuty řetězcům, které patří mezi čtyři největší na tuzemském trhu, udělila podle informací deníku Aktuálně.cz Česká inspekce životního prostředí. Pokuty pro řetězce se tak už jako pravomocné objevily v přehledu nejvyšších sankcí, které za poslední měsíce inspekce rozdala.

Kaufland tak platí 100 tisíc korun za to, že znečišťoval vodu v Modleticích u Prahy. Tam má firma centrální sklady a z čistírny odpadních vod Kauflandu se dostávala ven voda víc znečištěná než povolují normy.

Dlouhodobé znečišťování

„Při stanovení výše pokuty bylo přihlédnuto: znečišťování povrchových vod bylo opakované a dlouhodobé, míra překročení podmínek povolení k vypouštění odpadních vod byla mnohonásobně vyšší," uvedla inspekce ve svém rozhodnutí, které je pravomocné.

Tesco platí 150 tisíc korun za provoz své prodejny na Národní třídě v Praze a to za porušení zákona na ochranu ovzduší. Firma totiž podle inspekce mimo jiné nenainstalovala systém, který má za zákona sledovat možné úniky skleníkových plynů.

 

A společnost Ahold dostala pokutu ve výši 120 tisíc korun za podobné provinění jako Tesco, zákon firma porušila v prodejně v Českých Budějovicích.

Všechny tři pokutované řetězce patří mezi největší v zemi.

Na prvním místě je Schwarz (Kaufland, Lidl), další jsou Rewe (Billa, Penny Market) a Tesco Stores. Ahold je na čtvrtém místě.

Ekologie je in

Obchodní řetězce se v poslední době ale chlubí svými investicemi do ekologie. Omezují například rozdávání neekologických igelitových tašek. Přesto obchody rozdají na tři miliardy igelitových tašek.

Tesco si Česko vybralo pro svůj první ekologicky šetrný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě. ten otevře v Jaroměři.

A třeba IKEA by chtěla, aby všechny její obchody, sklady nebo kanceláře byly zásobeny elektřinou a teplem výhradně z obnovitelných zdrojů energie.

 

Právě se děje

Další zprávy