Ani přiklášlení dat nepomohlo, nezaměstnaných je víc

Tomáš Fránek
8. 11. 2012 9:15
Pozitivní zprávy z ekonomiky nepřicházejí, nezaměstnanost má ještě stoupnout
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Krize české ekonomiky si vybírá daň na pracovním trhu, lidí bez práce přibývá, v nabídce chybí i volná místa.

Míra registrované nezaměstnanosti v Česku za říjen vzrostla o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. O práci se ucházelo 496 762 lidí, což bylo o 3577 víc než v září. O dvě desetiny procenta ubylo volných pracovních míst.

Analytici většinou odhadovali, že říjnová nezaměstnanost zůstane na úrovni z předchozího měsíce. Říjen je přitom měsíc, kdy v předchozích letech docházelo k poklesu nezaměstnanosti.

"Ještě horší zprávou je, že z evidence úřadu práce odešlo 47,2 tisíc uchazečů. Ale pouze 22,76 tisíc z nich našlo novou práci. Zbytek byl vyřazen, aniž by práci našel. Tím je celkový počet nezaměstnaných trochu přikrášlen, neboť neukazuje na celkový počet lidí bez práce," uvedla Markéta Šichtařová ze společnostio Next Finance.

"Již druhý měsíc tak ukazuje, že aktuální recese české ekonomiky se zpožděním 'zakusuje svůj zub' do českého trhu práce. Podmínky na trhu práce se dále přiostřují," říká analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Český trh práce čeká na pozitivní zprávy z ekonomiky. Ty zatím nepřicházejí, a tak do konce roku očekáváme další růst míry nezaměstnanosti, která pravděpodobně překoná hranici devíti procent," domnívá se Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika.

Ministerstvo práce a sociálních věcí poprvé uvedlo také nové výpočty nezaměstnanosti v Česku - jde o podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Na konci října tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,7 procenta. U mužů šlo o 6,3 procenta a u žen o 7,0 procenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy