Americký virus útočí: Pád AIG by přinesl kolaps Evropě

Tomáš Fránek
8. 3. 2009 7:20
Americká vláda pojišťovně poslala už 180 miliard dolarů

Washington - Záchrana jedné z největších světových pojišťoven AIG americkou vládou byla klíčová i pro evropský finanční systém.

Pokud by americká vláda nechala padnout pojišťovací gigant, vedlo by to podle demokratického kongresmana Paula Kanjorskiho ke zhroucení evropského bankovního systému.

"AIG jsme nemohli nechat padnout jako Lehman Brothers, protože by to vedlo ke zhroucení evropského bankovního systému," vysvětlil podle agentury Reuters Kanjorski.

Pojišťovna navíc působí jako garant velkého množství nadnárodních leasingových smluv.

Řada evropských měst a obcí nedávno totiž předala či pronajala své komunální podniky jako jsou spalovny nebo čistírny odpadních vod americké správcovské společnosti a poté si je od ní vzala do užívání. A právě AIG figurovala mezi partnery jako garant.

Americký pojišťovací gigant AIG vykázal za poslední loňské čtvrtletí ztrátu 61,7 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun). Jde o největší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem.

AIG už kvůli finančním problémům začala rušit sponzorské smlouvy, případně o jejich předčasném ukončení jednat. Jde o smlouvu se anglickým fotbalovým klubem Manchesterem United, posledním vítězem Ligy mistrů. Ta by měla vypršet příští rok v květnu, pojišťovna však už s klubem jedná o jejím předčasném ukončení.

 

Právě se děje

Další zprávy