Saabu i Opelu hrozí kolaps, firmám dochází peníze

Tomáš Fránek
4. 3. 2009 10:51
Kolaps automobilek ohrozí až 300 tisíc míst
Navzdory krizi se společnost ukázala s novinkou na nedávném ženevském autosalonu. Na snímku je Opel Ampera - auto poháněné bateriemi.
Navzdory krizi se společnost ukázala s novinkou na nedávném ženevském autosalonu. Na snímku je Opel Ampera - auto poháněné bateriemi. | Foto: Reuters

Ženeva -  Automobilkám Opel, Saab i Vauxhall hrozí finanční kolaps v případě, že nedostanou vládní pomoc.

Uvedli to představitelé automobilky General Motors (GM), podle kterých se firmy mohou bez peněz ocitnout už v dubnu nebo květnu. Na ženevském autosalonu to podle serveru britské stanice BBC řekl Fritz Henderson, jeden z výkonných šéfů GM.

Pokud vlády automobilkám nepomohou, může to ohrozit až 300 tisíc pracovních míst.

Henderson požaduje, aby vlády vložily 3,3 miliardy eur (asi 92,4 miliardy korun) na finanční oddělení Opelu a Vauxhallu. Právě tyto dvě divize by se mohly od GM oddělit. Opel ani Vauxhall nefungují samostatně, nemají ani vlastní účty.

Opel už žádal o pomoc německou vládu. Ta však zatím nechce peníze poskytnout. Například německý ministr financí Peer Steinbrueck uvedl, že je přesvědčený, že Opel je schopný se udržet i do budoucna. "Nedovolíme si učinit rozhodnutí pod tlakem," řekl ministr hospodářství Karl-Theodor Guttenberg po setkání s vedoucími představiteli automobilky. 

Pomoc zatím neplánují ani vlády Švédska a Británie. Henderson ale uvedl, že jestliže se nepodaří úspěšně restrukturalizovat Saab, tak zbankrotuje.

Šéf dozorčí rady společnosti Carl-Peter Forster pro německý deník Bild uvedl, že společnost má velké problémy a potřebuje státní zásah. Zároveň věří, že firma v Německu propustí jen 3 500 lidí a nebude muset rušit více míst. "Jsme důležitou součástí německého automobilového průmyslu, páteře německého hospodářství. Politici se musí rozhodnout, jestli chtějí průmyslu pomoci či nikoliv," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy