Krizi zavinil život na dluh, říká exministr Tomáš Ježek

Ekonomika Ekonomika
5. 3. 2009 13:05
Ekonom Tomáš Ježek, který stál u přerodu československé ekonomiky po listopadu 89, bude od 13 hodin odpovídat on-line.
Ekonom Tomáš Ježek
Ekonom Tomáš Ježek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Krize dopadá velmi těžce i na českou ekonomiku, firmy velmi rychle ztrácejí zakázky, na úřady práce míří tisíce lidí, nestabilní koruna k uklidnění situace nepřispívá. A politici se dohadují, jak české ekonomice pomoci, představy vlády i opozice jsou velmi rozdílné.

Tomáš Ježek je jedním z duchovních otců transformace československého hospodářství a spoluautorem koncepce kupónové privatizace. Na rozdíl od Václava Klause ale připouští, že mohla dopadnout lépe. Dnes je docentem na Vysoké škole ekonomické v Praze, mimo jiné se specializuje na fungování akciových společností.

"Do žejdlíku ekonomiky práce by patřila i rada usnadňovat podnikům zkracování týdenní i denní pracovní doby a nenechat se svazovat obstarožní legislativou, která se tváří, že námezdně pracující chrání, ale ve skutečnosti jim jasně škodí. Propouštění lidí je kruté, je to velké plýtvání potenciálem kvalifikace a měla by to být až ta úplně poslední možnost. Podniky by si udržely lidi, až zase nastanou lepší časy, a lidé budou za dočasně zkrácenou pracovní dobu vděčni, je to vždycky lepší, než být nezaměstnaný," napsal Tomáš Ježek na svém blogu věnovaném vládnímu plánu na pomoc ekonomice.

Jsou vládní kroky na podporu ekonomiky dostatečné? Co by následovalo, kdyby se sociálním demokratům podařilo prosadit jejich představy? Co říká na obří částky, které státy posílají na pomoc ekonomice? A jaký je jeho názor na šrotovné nebo zavedení eura? I na to se můžete ptát Tomáše Ježka v on-line rozhovoru dnes od 13 hodin.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:14Autor: Jarin

Otázka: Nelitujete dnes svých výroků o nutnosti útěku ekonomů před právníky ?

Tomáš Ježek: Nelituji, vždy jsem bojoval jako lev za právní stát, jsem autorem mnoha předloh zákonů, zejména novel Obchodního zákoníku,Zákona o Komisi pro cenné papíry, v cestě mi však velmi často stáli socialističtí právníci, kteří neměli o soukromém právu ani ponětí a před nimi bylo třeba utíkat. Tedy: před socialistickými právníky ano, před právem ne.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:15Autor: Jan Jelínek

Otázka: Bývali jsme přáteli, ale už dlouho jsem Vás neviděl. Já byl novinář, Vy ministr.
Otázka:
Šel byste znovu do vysoké politiky?

Tomáš Ježek: Sám ne, neobešel bych se bez mnoha přátel z bývalého Občanského fóra, ti všichni jsou už z politiky pryč.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:18Autor: WiKi

Otázka: Dobrý den,
jaký může být dle Vašeho názoru negativní dopad poskytování vládních "záchranných" balíčků veřejnému sektoru (mám na mysli neúčelné rozdávání peněz fyzickým osobám), u kterých nikdo není schopen zaručit jejich účinost?
Děkuji za odpověd.

Tomáš Ježek: To nemůže dopadnout dobře, vláda musí na prvním místě střežit rozpočtové výdaje, aby nás nezadlužila do budoucnosti a podporovat podnikání, má k tomu vybudované fungující instituce, jako je Českomoravská záruční a rozvojová banka, EGAP, atd.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:19Autor: thax

Otázka: je pro českou ekonomiku prospěšnější balík připravený vládou(nerv) nebo opizice?

Tomáš Ježek: Moc bych si přál, aby si ekonomové z obou táborů sedli společně ke stolu, protože situace je tak vážná, že nesnese politické hašteření.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:22Autor: Milan Rotter

Otázka: Vážený pane Ježku !
Krize je jedna věc, jakoby periodická nutnost za nějaký čas, ale co věčný život na dluh, a jestliže stát chce po občanech a firmách, aby hospodařili,aby logicky mohli odvádět daně, dávky na sociální a zdravotní politiku, jak stát může žít stále na dluh, to je postup do záhuby ne

Tomáš Ježek: Vidíte to přesně, život na dluh je přesně to, co nás přivedlo do součané situace, i když u nás v Čechách stále ještě žije stará dobrá morálka spořivého člověka.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:25Autor: Martin

Otázka: Dobrý den pane Ježek,jak dlouho si myslíte že krize v čechách bude a jak dlouho bude ekonomice trvat než se ztoho vzpamatuje.
dekuji za odpověd.

Tomáš Ježek: Otázka je na místě, ale je nesmírně těžká. Česká ekonomika závisí na tom, co se děje v okolním světě a proto jakákoli "místní" iniciativa nemůže nic řešit. Je však velmi dobře, že jsme součástí velkého trhu Evropské unie a v tomto rámci máme větší naděje, než kdybychom byli izolováni. Nechci uhýbat z odpovědi, myslím, že za rok, až dva, by se situace mohla zlepšit.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:33Autor: Dalibor Maslik

Otázka: Jedna se opravdu o krizi? Nebo je to jen hospodarska recese, ktera se prirozene opakuje v periodach, ktere je mozno "predvidat". Pokud je mozne recesi castecne predvidat, je i mozne prijmout preventivni opatreni v predstihu? Je vubec mozne cinit polit. nepopularni "opatreni" v dobe rustu? Dekuji

Tomáš Ježek: Krize to je, každá krize v historii však měla své vlastní příčiny, tato krize nebyla vyvolána v Evropě, její vliv na Evropu přišel ze zámoří a tam byla krize způsobena neuvěřitelně hloupou politikou FEDu a politikou Clintonovy vlády, která nutila banky poskytovat úvěry na bydlení i těm, u kterých muselo být jasné, že je nikdy nesplatí. Bankéři se pak zasloužili o to, že se infekce rozšířila do celého světa. Ke cti čaských bankéřů je však třeba říci, že nekryté americké cenné papíry nakupovali v minimálním množství, nebo vůbec. Jedinou prevencí, a to spolehlivou, je dodržování rozpočtové kázně ve velkém i v malém měřítku a velmi přísný dozor nad celým finančním sektorem. Když už musí být nějaká opatření činěna, svědčí to o tom, že už je pozdě a že byla zanedbána prevence. Stručně řečeno, hasicí přístroje se mají rozvěšovat, ale když příjde na jejich použití, znamená to, že byla zanedbána požární bezpečnost.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:36Autor: Petr Mašín

Otázka: Pane Ježku, zajímá mě S. Gross. Ten hoch měl "štěstí". Od jednoho náměstka min. své vlády koupil "náhodou, netušíc jak výhodně" akcie jedné firmy, které brzy prodal za několikanásobek a vydělal, "úplně náhodou", desítky milionů Kč, které nedanil. Transakce čistá jako křišťál... Co Vy na to?

Tomáš Ježek: Vaše ironie svědčí o tom, že na to máte stejný názor jako já. Já jsem se jenom vždycky divil, jak si mohla taková strana se starou evropskou tradicí zvolit do čela takovou prázdnou nulu.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:43Autor: karel2

Otázka: Zajímá mě Váš nánor, že trh vyřeší vše, který jste tak vehentně prosazoval s panem Klauzem. Dále pak cítíte vinu za zpackanou kuponovou privatizaci a rozkradený miliardový majetek tohoto státu?

Tomáš Ježek: Takový názor jsem nikdy neměl. Pro osvěžení vaší paměti připomínám, že jsem z vlády odešel v červnu 1992, to je měsíc poté, co začala kuponová privatizace pod taktovkou federálního ministerstva financí.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:46Autor: Škrda

Otázka: Příčiny a důvody krizí

Tomáš Ježek: současná krize má svůj původ v USA, v poskytování hypotéčních úvěrů osobám, které nebyly schopny tyto úvěry splácet a pak v sekuritizaci pohledávek z těchto úvěrů, kterou se krize šířila do světa.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:48Autor: Magor

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor. Jsem zaměstananec, švagr je podnikatel, příjmy máme zhruba stejné. Je normální, že on si při nákupu auta odečte DPH a já ne?
Je logické, že by měl mít levnější auto jen proto, že má živnostenský list?

Tomáš Ježek: tento nápad se mi nikdy nelíbil, já, kdybych nebyl pouhý vysokoškolský učitel, bych ho nikdy nepodpořil.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:51Autor: Andrea

Otázka: Dobry den,
myslite si,ze v dnesni dobe,v obdobi hospodarske krize,je stale sance pro nove male podnikatele.Nebo by jsme meli chvili pockat, se zalozenim nove zivnosti.Predem dekuji za Vas nazor a cas.Preji prijemny den.

Tomáš Ježek: Já si velmi silně myslím, že jestli je tu někdo, kdo je schopen vyvést nejen naši zemi z krize, pak jsou jedině podnikatelé, kteří přijdou - doufejme s novými podnikatelskými nápady. Nalévat peníze do starých výrobních struktur jak si to mnozí politici představují, je plýtvání zdroji.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:53Autor: jendánek

Otázka: Pěkný den. Zatím se Vám toho moc nepovedlo, připadáte mi příliš romantický. Tak zkuste alespoň tohle: za kolik bude EURO v létě - neromanticky, ale vážně ?

Tomáš Ježek: Na hloupou otázku nemůže být chytrá odpověď.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:53Autor: Beran

Otázka: Pane Ježek,také zastáváte názor,že pro výkon funce ministra financí je nezbytné absolvovat chemicko-technologickou fakultu ve spojení s praxí v podsvětí,nejlépe na Příbramsku?

Tomáš Ježek: Samozřejmě ne, ale nevím, kam míříte.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:56Autor: robert

Otázka: dobrý den,nemyslíte že slovo krize je vsugerované???neškodí ekonomice spíše novináři,kteří to přehánějí???děkuji za odpověď

Tomáš Ježek: To si určitě nemyslím, tvrdá fakta hovoří sama za sebe. Jako v každé jiné profesi, i mezi novináři jsou ti dobří a ti horší. Přál bych vám, abyste uměl rozlišovat a věděl, které noviny číst a které ne.

Odpovězeno: 05. 03. | 13:57Autor: Roman Čáp

Otázka: Dobrý den, vlastním byt a pčemýšlím o prodeji. Vyplatí se prodat nebo mám raději čekat rok dva? Chtěl bych ho prodat v horizontu dvou tří let....

Tomáš Ježek: Pokud nepotřebujete naléhavě peníze, určitě počkat.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:01Autor: Petr

Otázka: Nemyslíte si, že současná krize je minimálně z jedné poloviny vyvolána politiky a novináři a jen tím, že se mluví o tom že je "krize" a celá krize stojí jen na psychologii spotřebitelů a investorů, která je ovlivněna různými prohlášeními a slovními intervencemi.

Tomáš Ježek: Politiky ano, za současnou krizí v USA jasně stojí Clintonova administrativa, která nejen slovy, ale i legislativou podporovala myšlenku, že je třeba poskytnout levné bydlení i těm, u nichž muselo být jasné, že hypoteční úvěry nikdy nesplatí. Také šéf FEDu svou politikou levných peněz se jasně podepsal na současné krizi. Novináře bych vynechal.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:02Autor: Svobodová

Otázka: Dobrý den, mělo by u nás smysl zavedení šrotovného? A myslíte si, že pomůže na Slovensku? za odpověď děkuji.

Tomáš Ježek: Šrotovné nemůže být lékem na tak závažnou krizi, jakou prožíváme, mám obavu, že ten nápad protlačili "velvyslanci" automobilového průmyslu ve vládě.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:04Autor: Roman

Otázka: Jak hodnotíte krizové plány sociálních demokratů?

Tomáš Ježek: Již jsem dnes někomu odpovídal, že bych si velmi přál, aby si k jednomu stolu sedli ti nejlepší ekonomové z obou stran a zapomněli na své stranické šarvátky.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:05Autor: Tomáš

Otázka: Pane Ježek,jste předseda dozorčí rady ČSA,proč tato společnost tak upadá a proč dovolíte aby tam bylo tak velké příteličkování.Nedopadne to tak jako ve sklárnách nebo porelánkách.Domíváte se že Česko má několik univerzálních manažérů kteří mohou dělat vše a nerozumět ničemu.Děkuji za odpověď.

Tomáš Ježek: Pro pána krále, jak jste přišel na to, že jsem předseda dozorčí rady ČSA? Jsem vysokoškolský učitel a to je vše.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:06Autor: Marek Beneš

Otázka: Dobrý den. Připouštíte že krizi způsobila kolosálná měnová expanze FEDu? Jak chcete obhajovat kapitalismus , když ho ničí nebohatší, a to centrální a jiní bankéři? Souhlasíte, že vše je krizí morálky a nekonečné chamtivosti mocných?

Tomáš Ježek: Ano, vidíte to úplně přesně, souhlasím s vámi do posledního puntíku.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:07Autor: Petr

Otázka: Jak Vy osobně vidíte budoucnost EU, Ruska, Číny a USA??? S kým se nejvícez následujících tří pánů ztotožňujete - Klaus, Komárek, Rusnok??? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hodně síly dál prezentovat vlastní názory!

Tomáš Ježek: Nejméně ze všech s Klausem, věřím v budoucnost EU a ve spolupráci EU s těmi ostatními.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:10Autor: Věra B.

Otázka: Jak se Vám spolupracovalo s Václavem Klausem? A jak se Vám zamlouvá Mirek Topolánek? Děkuji.

Tomáš Ježek: Do ledna, až února 1990 to bylo dobré, ale pak to šlo prudce s kopce. Topolánek se konečně emancipoval od Klause, bohužel dosti pozdě.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:13Autor: Petr

Otázka: Pane Ježek jaký je Váš názor na vyplácení dotací z EU pro naše podniky? Proč musí podnik, který má dotaci odsouhlasenou nejdříve celou investici profinancovat a pak teprve s pokorou čekat dlouhou dobu na proplacení dotace? Proč nemůže podnik dostat peníze z dotace dostat ihned?

Tomáš Ježek: Nejsem přítelem dotací a moc mě mrzí, když někdo pohlíží na EU jako na dojnou krávu. Dotace musí financovat daňoví poplatníci bohatších zemí.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:13Autor: Karel

Otázka: Pomohlo by kdyby Česko v době krize mělo euro?

Tomáš Ježek: Ano, euro jsme už měli mít, podobně jako Slovensko.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:15Autor: Admirál

Otázka: Jaký bude mít vliv případný státní bankrot Ukrajiny na naše Banky, znáte odpověď?

Tomáš Ježek: Případný státní bankrot Ukrajiny by měl vliv na majitele ukrajinských dluhů, nevím však, kolik těchto dluhů mají ve svém portfoliu české banky, ale nemělo by to být kriticky mnoho.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:16Autor: Dublin

Otázka: Vážený pane Ježku! Považuji Vás za jednoho z otců českého tunelaření. Kde berete tu nezměrnou drzost nejen vůbec vylézat na povrch zemský ale ještě odpovídat na dotazy stran krize? Děkuji za odpověď!

Tomáš Ježek: Já vás zase považuji za nevychovaného hlupáka.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:19Autor: Jarda

Otázka: Vazeny pane Jezku, nedavno jsem precetl knihu od Murray Rothbard "America's Great depression". V jedne kapitole popisuje co by vlada/CEB nemela delat: Pujcovat/dotovat firmy, Pumpovat penize do hospodarstvi, Stimulovat spotrebu atd. Deje se presny opak (mimo CR) K cemu to povede? Dekuji.

Tomáš Ježek: Ano, Murray Rothbard je příslušníkem rakouské školy, která jediná, pokud vím, do hloubky rozumí příčinám krizí a má tedy na ně účiný recept. Bohužel, jako už mnohokrát v minulosti, vítězí Keynesiánci se svou ideou pumpování peněz do ekonomiky.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:21Autor: Martin

Otázka: Čtu tady co jste napsal do svého blogu... a otázka zní... Proč si myslíte že propouštění lidí je kruté? Nejsou to snad právě podniky samé, které vědí co je pro ně nejlepší? Jakmile se jim v tom začneme hrabat tak vše akorát zhoršíme, nebo je to můj omyl?

Tomáš Ježek: Souhlasím s vámi, ale přesto pro ty, kteří ztratí práci, to bez pochyby kruté je.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:21Autor: Jarda

Otázka: Schazite se nekdy s s Vaclavem Klausem a diskutujete ekonomicke otazky?

Tomáš Ježek: Už dobrých 20 let ne.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:24Autor: Petr Svoboda.

Otázka: Vážený pane docente, myslíte si, že v tento moment opravdu dokáže nějaký ekonom seriozně odhadnout, byť jen rámcově, budoucí vývoj nastávající hospodářské krize? A pokud ano, jak byste ho odhadoval Vy? Děkuji. Petr Svoboda

Tomáš Ježek: Ekonomie nikoho nevyzbrojuje k přesným prognózám, poskytuje nám však principy, jejichž dodržování dává naději na udržení svobodné společnosti. Není to málo.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:27Autor: Natalie

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že má některá politická strana zájem prosadit, aby akcie již nebyly anonymní? Může být tato změna přikázána EU? Tady vidím jasnou korupci, když politici vlastní anonymní akcie firmy, které přihrávají státní zakázky. Děkuji

Tomáš Ježek: Nejsem si tím jistý, ale vím, že listinné akcie na majitele (doručitele) jsou v mnoha, ne-li ve všech zemích EU zakázány právě proto, že otevírají cestu k praní špinavých peněz a k vyhýbání se zákonu o střetu zájmů.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:28Autor: david

Otázka: skonci nekdy krize?

Tomáš Ježek: Skončí, všechny předchozí také skončily.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:29Autor: Jarda

Otázka: Vazeny pane Jezku, verite v rakouskou teorii hospodarskeho cyklu? Jestli ne, proc?
Pevne zdravi preji.

Tomáš Ježek: Ano, rakouská teorie hospodářského cyklu je jasně nejlepší a nejspolehlivější.

Odpovězeno: 05. 03. | 14:32Autor: Marty

Otázka: Dobrý den pane docente
Vy jste pro mě znám jako velký obdivovatel ekonoma F. A. Hayeka. Myslíte že jde aplikovat na příčinu dnešní globální kruze jeho teorie hospodářského cyklu tedy že příčina je expanzivní monetární politika?

Tomáš Ježek: Ano, jasnou příčinou dnešní krize je neuvěřitelně hloupá politika americké centrální banky pod vedením Alana Greenspana.
Nyní se s Vámi již musím rozloučit, děkuji za ty Vaše dotazy, které byly slušné.

 

Právě se děje

Další zprávy