Akcie ČEZ mají hvězdný den díky Polsku

ČTK, Reuters, EKO
25. 10. 2006 15:30
Varšava - Elektrárenskou firmu ČEZ si ode dneška mohou obchodníci koupit i ve Varšavě. A mají o akcie enormní zájem; v Praze dosáhly historického maxima.

ČEZ dnes na burze v Praze dokázal pokořit hranici 880 korun za akcii a tak se mu díky zalistování v Polsku povedlo dosáhnout historicky nejvyšší ceny.

Dnešní premiéra ve Varšavě je prvním zalistováním tuzemské firmy na zahraniční burze.

Akcie ČEZ mají při debutu zřejmě solidní start. Ve Varšavě hned první den uvedení posilují o více než tři procenta. Optimismus se přelévá i na burzu pražskou. Zde ráno akcie posilovaly také téměř o tři procenta, poté trochu ztratily.

O akcie mají zájem hlavně penzijní fondy, které jsou na tamní burze klíčovými hráči a které budou zřejmě i nadále stát o první větší akciovou emisi tohoto druhu.

ČEZ překoná polský rekord

Emise ČEZ bude hned po vstupu na polský trh největší emisí na varšavské burze s tržní kapitalizací kolem 22 miliard dolarů (zhruba 498 miliard Kč). Analytici si proto myslí, že pro velké institucionální investory budou tyto akcie nezbytnou součástí portfolia, protože je pravděpodobné, že ČEZ bude zařazen do báze klíčového indexu WIG 20.

"Profil podniku dobře vyhovuje potřebám místních penzijních fondů," řekl agentuře Reuters manažer společnosti PZU Asset Management Piotr Zarebski. Ve Varšavě se v současné době obchoduje nízký počet rozvodných podniků a na nízké úrovni zůstávají i objemy obchodů. "Rozsah aktivit těchto podniků se nemůže se společností ČEZ vůbec srovnávat," dodal Zarebski.

Mezi hrstkou malých

Tržní kapitalizace polských firem, jejichž akcie se obchodují na burze ve Varšavě, přesahuje 130 miliard dolarů. ČEZ s jeho 22 miliardami dolarů tedy nebude možné přehlížet. Mezi polskými podniky dominují banky, zatímco energetický sektor je zastoupen hrstkou malých společností, jako jsou Bedzin nebo Kogeneracja.

Ve Varšavě zatím umístilo své akcie osm zahraničních firem. Mezi nimi je například Bank Austria či maďarská ropná společnost MOL. I tyto podniky nejvíce spoléhaly na to, že se o ně zvýší zájem právě díky poptávce tamních penzijních fondů.

Úskalí: limit pro nákup cizích akcií

Polské penzijní fondy, jejichž aktiva přesáhla hranici 100 miliard zlotých a stále se zvyšují, nemohou do zahraničních finančních nástrojů investovat více než pět procent příspěvků. Někteří manažeři proto tvrdí, že zájem polských fondů o akcie ČEZ by mohl být omezen, a to právě proto, že některé z nich už v portfoliu možná akcie ČEZ mají.

"Vysokou poptávku neočekávám, protože ti, co si akcie chtěli koupit, už si je koupili na pražské burze," podotýká manažer polského penzijního fondu Bankowy Pawel Bogusz.

Za rok 40 procent

Akcie společnosti ČEZ za poslední rok zpevnily asi o 40 procent, zatímco index pražské burzy PX je za stejnou dobu vyšší zhruba o 16 procent. ČEZ těží hlavně z růstu cen elektřiny, akvizic v zahraničí a dominantní pozice na trhu výroby a distribuce elektřiny. Jedna akcie se prodává za zhruba 870 korun.

Kde všude ČEZ působí a kam má namířeno
Kde všude ČEZ působí a kam má namířeno | Foto: www.cez.cz

 

Právě se děje

Další zprávy