Stát se připravil v ČEZ o 21 miliard

Adam Junek
26. 9. 2006 13:00
Praha - Magické číslo 31 miliard se vznáší kolem ČEZ. Tolik chce stát za prodej akcií, o tolik se za posledních devět dní propadla hodnota firmy.
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Předminulou neděli zveřejnil ministr financí Vlastimil Tlustý v diskusním pořadu České televize svůj plán prodat až šestnáctiprocentní balík akcií. Cena akcií se od té doby propadla o zhruba 50 korun dolů. Tržní hodnota firmy tak klesla o 31 miliard za pouhých devět dní.

Český stát tak jako vlastník 67 procent firmy ČEZ přišel za stejnou dobu o 21 miliard.

ČEZ v poklesu pokračoval i včera. S prohlášením, že prodá akcie maximálně ze 31 miliard, což je o více než o polovinu méně, než původně sliboval, přišel totiž ministr Tlustý až po uzavření burzy. Dnes, jakmile obchodníci zjistili, že stát prodá méně, cena akcií o dvě procenta stoupla.

Vliv na cenu má podle analytiků mimo jiné i chystané programové prohlášení vlády, v němž noví ministři píší, že nepovolí další stavbu jaderných reaktorů.

Ekonomičtí experti se však shodují, že prodej akcií není špatný nápad. Naopak expremiér Jiří Paroubek je tvrdě proti, podle něj by bylo mnohem vhodnější čerpat z ČEZ dividendy, zvlášť nyní když se čeká rekordní zisk, a prodat Letiště Praha. Tlustý by chtěl Ruzyni raději pronajmout.

"ČEZ je na prodej části akcií připraven daleko lépe, může se prodat rychle a poměrně výhodně, neboť cena je blízko historického maxima," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. "Politici by se ale měli hádat o to, jaké výdaje škrtat, a ne o to, co ještě rozprodat," upozorňuje.

Odborníci pak upozorňují, že důležitější ale je, jak stát peníze využije. Pokud s výtěžkem prodeje jen zalátá rozpočet, bude to podle nich promarněná šance. Vláda by měla provést některou s bolestivějších reforem a peníze použít k úhradě nákladů na ni.

Podle Michla je Tlustého plán rozumější než Paroubkův. "Pokud se rozhoduji mezi prodejem v příštím roce a posečkáním dalších několik let, tak musím vypočítat současnou hodnotu obou kroků. Doporučili bychom spíše prodej přes burzu v příštím roce - inkasovaná částka bude mít pro vládu větší současnou hodnotu, než součet dividend a případného dalšího zhodnocení akcií," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy