Elektřina podraží o víc než 8 procent

4. 10. 2006 16:35
Praha - Tuzemské domácnosti zaplatí v příštím roce za elektřinu v průměru zhruba o osm procent více než letos.

Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž očekává, že zvedne poplatky za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů přibližně o čtyři procenta. Tyto poplatky tvoří necelou polovinu konečné ceny elektřiny. Na dnešní konferenci nazvané Energetická politika ČR v evropském kontextu to prohlásil předseda ERÚ Josef Fiřt. Přesnou výši poplatků má úřad oznámit v listopadu.

"Poplatky by měly vzrůst o přibližně čtyři procenta, určitě to tedy nebude více než v loňském roce. Dá se dokonce očekávat, že to bude méně, podklady stále studujeme," řekl Fiřt.

Loni ERÚ poplatky zvedl o 4,3 procenta. Konečnou cenu elektřiny pro domácnosti přibližně ze 40 procent tvoří náklady na vlastní proud, asi 16 procent daň z přidané hodnoty a zbylou část pak zmíněné poplatky.

Největší tuzemská energetická společnost ČEZ na konci letošního srpna uspořádala aukci elektřiny, která stanovila, že příští rok vzroste cena proudu o necelých 17 procent. Toto zvýšení se tedy do nákladů domácností projeví necelými sedmi procenty. Další skoro dvě procenta pak přinese rozhodnutí ERÚ o poplatcích.

Na začátku letošního roku cena elektřiny v Česku vzrostla o necelých devět procent. "Pro jednotlivé zákazníky však bude důležitý růst v jednotlivých tarifech a nikoli průměr," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Ceny elektřiny zvedá především vysoká evropská poptávka po komoditě a budoucí očekávaný nedostatek kapacit v určitých regionech. Například v Maďarsku podobná aukce nedávno zvýšila cenu proudu o 19 procent, na Slovensku o 16 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy