Elektřina podraží až o šest procent

Dušan Klimeš
30. 8. 2006 16:46
Praha - Energetická společnost ČEZ uzavřela druhé kolo aukce elektřiny a už ví, o kolik zvedne příští rok cenu elektřiny.

Velkoobchodní ceny elektřiny se od příštího roku zvýší o 16,9 procenta a nárůst tak bude téměř na horní hranici, se kterou mohl ČEZ počítat.

Domácnosti tak v důsledku mohou čekat zvýšení pět až šest procent. Řekl to dnes Alan Svoboda, manažer energetické společnosti.

"Tento výsledek je nad očekáváním, je to výborná zpráva pro ČEZ a jeho akcionáře, horší pak pro odběratele," řekl pro ČTK analytik Global Brokers Tomáš Kaňka.

Konečnou úroveň zdražení pro domácnosti určí až vývoj poplatků za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů. Tyto poplatky, které tvoří asi dvě třetiny celkové ceny, stanoví Energetický regulační úřad v listopadu.

Rozhodovala aukce

Pro určení velkoobchodních cen elektrické energie využívá ČEZ aukcí, ve kterých zájemci nabízejí, za kolik mají zájem dané množství koupit.

Výsledkem prvního kola, které proběhlo 22. srpna, bylo rozmezí nárůstu 10,8 až 17,1 procenta. Díky tomu se určila především horní mez, nad kterou zdražení jít už nemůže.

Přesto se spotřebitelé tak výrazného zdražení zřejmě bát nemusí.

Foto: Aktuálně.cz

"Cena silové elektřiny, kterou jsme dražili, je jen částí ceny," řekl Alan Svoboda z vrcholného vedení ČEZ. "Její větší část pak tvoří daně, poplatky za služby, distribuci a další, a ty ještě nebyly stanoveny," uvedl. Připustil však, že elektřina by měla nakonec zdražit.

Analytici již dříve předpovídali, že pokud se nakonec zvedne cena elektřiny o 15 procent, nárůst pro spotřebitele by mohl být asi pět procent.

V dražbě jenom část

V rámci aukce se však draží pouze asi pět procent toho, co český trh spotřebuje. Výsledky však pro ČEZ znamenají signál, v jakých cenových relacích jsou ochotni se jeho zákazníci pohybovat a kolik jsou ochotni zaplatit za velkoobchodní megawatthodinu.

Při aukci se obchodovaly 3 terawatthodiny, zatímco v Česku je potřeba 66 terawatthodiny.

První kolo přineslo výslednou cenu 1220 korun za megawatthodinu, pokud by zvýšení bylo skutečně 17,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy