Agrofert: Salám pro Tesco koninu neobsahoval

ČTK ČTK
22. 3. 2013 18:47
Vyplývá to z testů Státního veterinárního ústavu v Jihlavě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Studená (Jindřichohradecko)/Praha- Salám Herkules vyrobený v Masně Studená pro společnost Tesco neobsahoval koňské maso. Vyplývá to z testů Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, kam společnost poslala archivní vzorky salámů, sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

K opačnému závěru dospěla před několika dny společnost Tesco. Při jejích testech v laboratořích v Irsku a Německu bylo údajně v salámu nalezeno stopové množství koňského masa do pěti procent obsahu výrobku.

Masna Studená dodává na trh výrobky značky Krahulík a je součástí skupina Agrofert Holding. Reakci společnosti Tesco zjišťujeme.

"Státní veterinární ústav v Jihlavě konstatoval, že testy vzorků na přítomnost koňské DNA byly negativní, tedy že výrobek žádné koňské maso neobsahoval," uvedl mluvčí. Podle šarže výrobku bylo do salámů použito maso od výrobce z Itálie. "Ten nás již před měsícem písemně ujistil, že žádné koňské maso ve svých provozovnách nezpracovává. I přes to nadále pokračujeme v dohledávání původu masa u zmíněného dodavatele, protože dodávka masa byla velká - 17 tun," uvedl mluvčí.

Veterináři provedli rozbory vzorků salámů Herkules, který byl vyroben loni 3. prosince, a také vzorků Poličanu a Paprikáše, vyplývá ze zkušebního protokolu, který má ČTK k dispozici.

Ze stejné várky masa jako Herkules pro Tesco, v němž se údajně objevilo asi pět procent nepřiznané koniny, byl v Masně Studená vyroben i salám Poličan pro řetězec Ahold. Ten jej preventivně stáhl z prodeje. Oba salámy se prodávaly pod privátní značkou řetězců.

Masna Studená podle mluvčího nezpracovává koňské maso a nemá ve svém portfoliu produktů žádný výrobek z něho složený. I přes tuto skutečnost vedení přistoupilo k dalším preventivním kontrolním činnostem.

Masna přichází o statisíce, zaměstnanci na dovolené

Masně, která kvůli sdělení společnosti Tesco ve čtvrtek přerušila výrobu trvanlivých salámů, vzniknou statisícové ztráty, navíc část zaměstnanců si musela vzít dovolenou.

"Výroba trvanlivých salámů byla přerušena ve čtvrtek, předpokládáme, že v průběhu příštího týdne bude obnovena," uvedl Hanzelka. Škody v tuto chvíli nemá masna spočítané, ale budou se podle něj určitě pohybovat v řádu statisíců korun. Vedení zatím poslalo 40 ze 150 lidí na placenou dovolenou. "Ke kauze se stavíme čelem a chceme ji řádně vyšetřit, proto jsme výrobu z preventivních důvodů pozastavili. Výroba ostatních produktů, například tlačenek a paštik pokračuje," dodal.

V Masně Studená ročně vyrobí na 4000 tun trvanlivých salámů, vedle Herkula, také Poličan, Paprikáš, Vysočinu a další druhy. Výpadek ve výrobě trvanlivých salámů skupina pokryje z jiných závodů.

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Británii, následně zasáhl další státy včetně České republiky. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem.

Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější. České dozorové úřady dosud odhalily šest různých produktů s obsahem neoznačeného koňského masa, naposledy to bylo začátkem března v lasagních původem z Lucemburska.

 

Právě se děje

Další zprávy