Babišovi chybí české maso. Proto konina přišla z Itálie

Tomáš Fránek
21. 3. 2013 14:47
Společnost Masna Studená zastavila výrobu trvanlivých salámů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Tuzemští producenti nedokáží pokrýt asi deset procent dodávek hovězího masa do českých a moravských masokombinátů.

I proto se k českému zpracovateli, společnosti Masny Studená patřící mezi firmy miliardáře Andreje Babiše, dostala dodávka od italského výrobce. Ta, která obsahovala stopové množství koňského masa místo hovězího.

„Jde o jednoho z deseti našich dodavatelů. Maso nám italská společnost dodávala čtyři roky a nebyly s ním žádné problémy," upřesňuje mluvčí Karel Hanzelka

"Dodávky jsme zastavili a spolupráci ukončili. Do vyřešení celého případu jsme také přerušili výrobu trvanlivých salámů," dodává Hanzelka. Případ prověřují také veterináři.

První případ neoznačeného koňského masa ve výrobku českého producenta zjistily tento týden laboratorní testy, které si nechal udělat obchodní řetězec. Koninu našel v baleném salámu Herkules 300 g českého výrobce Masna Studená ze skupiny Krahulík. Tesco už výrobek stáhlo z prodeje.

Bez dovozu se neobejdeme

Podle Hanzelky se však masokombináty patřící do impéria Agrofertu bez dovozu hovězího masa úplně obejít nemohou. „České zemědělství není soběstačné, musíme u masa dodávky dokrývat asi z deseti procent," říká.

To potvrzuje také Jan Katina, šéf Českého svazu zpracovatelů masa. „Žádný z velkých masokombinátů se nemůže obejít bez dovozového masa. U hovězího je Česko soběstačné z devadesáti procent, u vepřového ale asi jenom z poloviny," upřesňuje.

Potvrzují to i statistické údaje. V loňském zahraničním obchodě s hovězím masem převažoval dovoz nad vývozem o 10 648 tun. Dovoz klesl o 16,9 procenta na 18 685 tun, zatímco vývoz zůstal na téměř stejné úrovni a činil 8037 tun. S hovězím masem se obchodovalo oběma směry s Německem a Rakouskem, dováželo se především z Polska a vyváželo na Slovensko.

Právě dovozové maso ale může být kvůli možnému falšování koninou rizikové. Neexistuje totiž stoprocentní jistota, že není kontaminované koňským masem.

Stoprocentní obrana neexistuje

„To se ukazuje nejen v případě Masny Studená, ale třeba společnosti Ikea. Ani její velmi propracované kontrolní mechanizmy nedokázaly koňské maso odhalit, podobně to bylo i u dalších velkých firem. Jde o připravený a organizovaný podvod," říká Katina. Problémy s koňským masem měla třeba i společnost Nestlé, největší potravinářská firma na světě.

„V Česku takový podvod s téměř stoprocentní jistotou spáchat nejde, existuje velmi důkladný systém kontroly. Ale jinde už takový systém - podle toho, co se s koninou děje - nefunguje a to je vážný problém," domnívá se Katina. Podle něj chtějí všichni čeští výrobci od svých dodavatelů doklady o tom, že maso není kontaminované koninou.

Podle platných zákonů je nicméně v případě salámu s koninou z Masny Studená zodpovědnost na tuzemském masokombinátu, hrozí mu i sankce. Nezávisle na tom, zda italský dodavatel přidal koninu do hovězího úmyslně, nebo zda šlo jenom o neúmyslnou kontaminaci.

Babišova skupina proto chce podobným případům zabránit. „Zpřísníme kontrolu a budeme maso od svých dodavatelů prověřovat také na přítomnost koniny," slibuje Hanzelka.

Státní dozorové úřady dosud odhalily v Česku šest různých produktů s obsahem neoznačeného koňského masa, naposledy to bylo začátkem března v lasagních původem z Lucemburska. Vzorky byly odebrány ve skladu společnosti Eismann v Plzeňském kraji. Šlo o třetí vzorek lasagní obsahující nepřiznanou koninu od stejného lucemburského výrobce, předchozí dva výrobky v Česku prodávala firma Bidvest.

Ikea obnoví prodej kuliček

Státní veterinární správa odhalila v uplynulých týdnech přítomnost neoznačeného koňského masa také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec Ikea a dvakrát v polských hovězích burgerech, které v Česku distribuovala společnost Bidvest Czech Republic.

Ikea nyní oznámila, že obnoví prodej masových kuliček v Česku v úterý 26. března. Testy potvrdily, že výrobky, které měly být jen z vepřového či hovězího masa, obsahovaly až deset procent koniny. Firma ale nyní omezila počet dodavatelů a zpřísnila kontroly. 

Firma zároveň řeší problém, co s výrobky, které byly kvůli možnému obsahu koniny vyřazeny z prodeje. "Vzhledem k tomu, že s konzumací těchto kuliček není spojeno žádné zdravotní riziko, probíhají jednání s příslušnými orgány, abychom zjistili možnosti, jak tyto masové kuličky zodpovědně využít," říká mluvčí české pobočky Tomáš Kubík.

 

Právě se děje

Další zprávy