Další skandál s jídlem: Na trhu je zakázané skopové

Tomáš Fránek
21. 3. 2013 10:45
Testy také poprvé objevily neoznačené koňské maso ve výrobku českého producenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno/ Paříž - Ještě ani neskončilo vyšetřování, jak se do většiny evropských zemí dostalo koňské maso místo hovězího, a už hrozí další a vážnější skandál.

Ve zpracovatelském závodě společnosti Spanghero, která je vyšetřována i v souvislosti s koninou, totiž inspektoři v jižní Francii našli tuny strojně odděleného skopového. Uvedl to Evropský svaz obchodníků s masem a dobytkem.

Skopové bylo dovezeno z Velké Británie, přestože užití tohoto masa z britské produkce pro výrobu strojně odděleného separátu zakázala Evropská unie kvůli výskytu nemoci šílených krav a klusavky.

Francouzské úřady už nařídily stažení výrobků. Zatím však nevědí, kolik jich společnost Spanghero vyrobila a kam všude je dodala.

Kontroly kvůli výskytu strojně odděleného skopového začaly také v Česku.

Nebezpečné i pro lidi

"Nebezpečí strojně odděleného masa ze skotu, ovcí a koz spočívá v možnosti přenosu onemocnění napadajícího zvířata i lidi. V případě ovcí je to klusavka, u skotu pak BSE - nemoc šílených krav," říká mluvčí české Státní veterinární správy Josef Duben.

Podle německého serveru Stern.de našla inspekce v jižní Francii až padesát sedm tun nelegálního skopového. Maso mělo být využito pro výrobu klobásek.

Maso, označené jako jehněčí, dodala do francouzské továrny stejná nizozemská společnost Draap se sídlem na Kypru, jako to bylo v případě koňského masa. Firma Spanghero se brání tím, že se spolehla na informace od dodavatele. Majitel firmy už byl loni odsouzen za podvod, když koňské maso z Jižní Ameriky vydával za hovězí. Francie už požádala nizozemské úřady o pomoc při vyšetřování.

„Zásilky strojně odděleného masa, které směřovaly a směřují do Česka, průběžně prověřujeme, neboť se jedná o velmi rizikovou surovinu. Zatím nemáme žádné informace, které by svědčily o tom, že by se tento problém měl dotýkat naší republiky," dodává mluvčí české Státní veterinární správy Josef Duben.

První konina ve výrobku z Česka

Laboratorní testy ve středu také poprvé objevily neoznačené koňské maso v masném výrobku českého producenta.

Obchodní řetězec Tesco koninu v rámci vlastních testů zjistil v baleném salámu Herkules 300 g českého výrobce Masna Studená. Výrobek stáhl z prodeje. 

Masna patří do skupiny Krahulík podnikatele Andreje Babiše. Babišův mluvčí Karel Hanzelka sdělil, že v salámu bylo použito maso dovezené z Itálie. Dnes firma oznámila, že do vyšetření případu zastavuje výriobu trvanlivých salámů.

 

Právě se děje

Další zprávy