Agenti v akci. Španělské okurky to nejsou, hledá se dál

Tomáš Fránek
31. 5. 2011 23:00
Inspekce zahájila mimořádné kontroly v obchodech

Brno - Je to jako plošný nálet, inspektoři hledají v českých obchodech zeleninu, která by mohla škodit lidem.

Situaci navíc komplikuje to, že se dnes prokázalo, že na podezřelých španělských okurkách je jiný druh bakterie, než mají lidé, kteří onemocněli.

Cíl akce je jediný: vyloučit to, že by se v Česku prodávaly okurky, případně jiná zelenina, která způsobila celoevropskou paniku a strach se smrtelných průjmů. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve Stockholmu označilo nynější epidemii za jednu z největších svého druhu na světě a v Německu vůbec nejhorší v dějinách.

A v případě hledání nebezpečné zeleniny nejde o jednoduchý úkol, devadesát procent zeleniny se totiž do Česka dováží, tuzemská je ve výrazné menšině. Jde to dohledat.

A třeba u okurek jsou počty jasné - lidé v Česku sní v průměru sedm kilogramů salátových okurek na osobu a rok. Šest kilo je z dovozu a jeden kilogram z Česka.

U zeleniny ale lidem ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontroly usnadňuje to, že systém umožňuje dohledat to, na kterém poli okurka, rajče nebo ředkvička vyrostly. Nehrozí tedy situace jako třeba u masa, kdy se německé (české) maso přebaluje a jde na trh s hlavičkou Made in Poland.

Nehrozí proto, že by zelenina, která často při cestě do Česka nacestuje tisíce kilometrů, neměla jasný svůj původ.

Proto také Němci mohli při prvních testech ukázat na dvě konkrétní biofarmy ve Španělsku. "U zeleniny nám systém umožňuje dohledat, odkud zelenina pochází, na které farmě či poli byla vypěstována," potvrzuje mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Ten uvedl, že inspekce odebere v českých a moravských obchodech na dvě stě šedesát vzorků zeleniny a pošle je na testy. "První výsledky čekáme s největší pravděpodobností ve čtvrtek," říká Spáčil.

Podle něj jsou v terénu všichni inspektoři, kontrola je plošná po celé zemi.

"Samozřejmě se zaměřujeme na okurky, ale kontrolujeme i ostatní druhy zeleniny. Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Proto budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), ale například Rumunsko, Bulharsko, ale i z České republiky," uvedl Spáčil.

Močůvkou nehnojíme

Inspekce doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je podle ní zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou a okrájet ji.

"Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia," dodal Spáčil.

Zatímco inspektoři kontrolují obchody, čeští pěstitelé zeleniny ujišťují zákazníky, že jejich produkce je bezpečná.

V Česku se podle zelinářské unie se už více než 50 let nepřihnojují pole se zeleninou ředěnou močůvkou, kde se výskyt Escherichia coli dá očekávat.

"Pamatuji se ještě z dětství, jak otec zahradník během vegetace takto okurky přihnojoval, to se nejen už desítky let nesmí, ale ani se to nedělá," uvedl Jaroslav Zeman, předseda zelinářské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy