Cenová válka operátorů začíná. Vodafone mění tarify, nabídne třikrát více dat

Ekonomika Marek Miler, Ekonomika
Aktualizováno 10. 5. 2017 11:49
Nejběžnější individuální tarif Vodafonu nabídne trojnásobné množství mobilních dat oproti dosavadní nabídce. "Jde o bezprecedentní změnu celé nabídky - od nejnižších tarifů až po ty nejvyšší," říká generální ředitel Jiří Báča k novince, kterou Vodafone představí během dneška. Zároveň ale také firma od půlky června znevýhodní datové tarify, u kterých vypne roaming.
Nejprodávanější tarif nabídne téměř třikrát víc dat než dosud. (ilustrační foto)
Nejprodávanější tarif nabídne téměř třikrát víc dat než dosud. (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Na českém trhu mobilních telekomunikací se rozbíhá cenová válka, z níž mohou mít prospěch zákazníci. Nové vedení operátora Vodafone přichází s novinkou, která u nejprodávanějšího individuálního tarifu zahrnuje téměř třikrát víc mobilních dat než dosud.

"Jde o bezprecedentní změnu celé tarifní nabídky - od nejnižších tarifů až po ty nejvyšší," říká nový generální ředitel tuzemského Vodafonu Jiří Báča v rozhovoru pro Hospodářské noviny. V případě nejpoužívanějšího tarifu je podle něj nová nabídka čtvrtou nejštědřejší ze všech dvanácti zemí Evropské unie, kde firma působí. Lépe na tom jsou co do objemu dat už jen ve Velké Británii, Španělsku a Irsku.

Nejprodávanější tarif Vodafonu pro jednotlivce dosud za měsíční poplatek 749 korun obsahuje - při smlouvě na dva roky - neomezené volání a SMS plus 2,5 GB dat (původně 1,5 GB dat, ale firma objem nedávno v tichosti navýšila.) V novém ceníku sice zvedne paušál na 777 korun, ale zákazník dostane 7 GB dat. V základu je přitom 5 GB, kdo chce další 2 GB navíc, musí si je každý měsíc "zapnout" v aplikaci operátora. Firma tak chce naučit klienty, aby více ovládali svůj účet online.

Pro srovnání: konkurenční O2 nyní za stejných 749 korun nabízí 1,5 GB dat. T-Mobile v podobném tarifu s neomezeným voláním a SMS od dubna navýšil objem dat na 4 GB, měsíční cenu zvedl na 799 korun.

Nový tarif začne Vodafone prodávat od 18. května. Spolu s ním do nabídky nově zařadí i neomezené volání a SMS s 20 GB dat za 1777 Kč. Za 1077 Kč pak od 12. června začne prodávat neomezený tarif s 10 GB dat. K oběma bude přidávat 2 GB dat v měsíci za používání aplikace.

Jiří Báča je ve funkci od začátku letošního března a stal se tak prvním generálním ředitelem českého původu v historii tuzemského Vodafonu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že jeho strategií je přesunout zákazníky k dražším tarifům a odstranit u nich obavy z používání dat. Zaměření na obsluhu klientů pomocí aplikací a webu pak firmě sníží náklady.

U datových tarifů vypne roaming

Vodafone ale jako první operátor v Česku přichází i s jednou nepříjemnou změnou, upozornil server Mobil.idnes.cz. Od 11. června nebude poskytovat roaming u čistě datových tarifů. Od tohoto data totiž operátor začne uplatňovat novou roamingovou regulaci Evropské unie. Ta na jedné straně ruší roamingové příplatky, na druhé ale umožňuje roaming neposkytovat u všech tarifů.

Operátor tento krok vysvětluje tím, že podobu datových tarifů vytvářel pro jejich využití v České republice. "Se změnou podmínek roamingu se ale mění náklady, které na zajištění služby máme, a na to jsme museli reagovat," řekla serveru mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Že je postup Vodafonu v souladu s pravidly, potvrzuje i Český telekomunikační úřad. "Není povinností operátora u všech svých tarifů nabízet roaming. Pokud roaming nenabízí, pravidla o regulaci roamingu se na něj přirozeně nevztahují," říká Martin Drtina, mluvčí úřadu. Zároveň upozornil, že jde o jednostrannou změnu smlouvy - zákazník tak může vyjádřit svůj nesouhlas a smlouvu ukončit bez jakékoli sankce.

Drahá česká data

Právě kvůli drahému mobilnímu internetu jsou tuzemští operátoři terčem kritiky, k níž se letos přidali i politici. Analýza, kterou loni v říjnu zveřejnila Evropská komise, ukázala, že ceny za mobilní internet v Česku jsou až na dvojnásobku průměru Evropské unie. Většinu uživatelských balíčků měly nejdražší Bulharsko, Maďarsko a Malta, po nich následovaly Česko, Řecko, Portugalsko a Slovensko. Jenže porovnání vycházelo z ceníkových cen, které však v tuzemsku neplatí pro více než třetinu zákazníků. Mnozí Češi totiž využívají služeb takzvaných šedých operátorů nebo mají firemní tarify od svých rodinných příslušníků, případně pohrozili odchodem ke konkurenci a dostali slevu čili takzvanou retenční nabídku.

Šéf Vodafonu tvrdí, že nová nabídka není reakcí na volání politiků po nižších cenách. Říká, že firma investovala za poslední čtyři roky 14 miliard korun do výstavby sítě vysokorychlostního mobilního internetu LTE a částečně i do kmitočtů. "Získali jsme konkurenční výhodu a z té musím udělat byznys. A ten se nedá udělat jinak, než že zákazníci data začnou ještě více používat," vysvětluje Báča.

Odstranit zábrany ve využívání internetu v mobilu má Vodafonu pomoci i nová politika dokupování dat. Právě postup při jejich vyčerpání se třeba u konkurenčního O2 stal terčem kritiky spotřebitelských organizací. "Podstatně jsme snížili cenu za dokupování dat a zvýšili jsme hodnotu dat, kterou si zákazník dokoupí. Když překročíte limit, který v rámci měsíce máte, tak vás to nebude bolet," říká Báča k novým tarifům.

Už loni přišel Vodafone s nabídkou pro studenty s 10 GB dat. Letos v únoru pak představil speciální tarify pro rodinu obsahující v součtu 42 GB pro čtyři členy domácnosti - každý za 625 korun. Na to zareagovala konkurence. Od dubna změnil tarify T-Mobile: předělal pět nabídek, jednu přidal, zvýšil příděl dat, ale ceny zůstaly buď stejné, nebo se dokonce zvedly. Minulý měsíc představil nové rodinné balíčky také operátor O2.

I tentokrát lze předpokládat, že konkurenti na nové tarify Vodafonu zareagují. "O uvedení novinek v individuálních tarifech, které nyní chystáme, zákazníky informujeme během následujících dnů," říká Lucie Pecháčková, mluvčí O2.

Velký rozhovor s novým generálním ředitelem Vodafonu Jiřím Báčou čtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy