Záclony a závěsy: máte je doma?

Andrea Berniová
10. 4. 2012 5:57
Dnes už nejsou jen pomocníky proti slunečnímu světlu a pohledům okolí
Foto: Aktuálně.cz

Ani přes rozšířenost žaluzií a různých druhů rolet nedáte dopustit na klasické záclony a závěsy? Dnes najdete nepřeberné množství vzorů záclon, různé rozměry, barvy a dokonce tvary. Co se týče motivů, můžete mít třeba květiny, geometrické tvary, ale i pohádkové postavičky, což se určitě bude líbit dětem.

Pokud je váš interiér zařízen spíše moderně a jednoduše, určitě oceníte hladké záclony bez vzoru. Existují i provázkové záclony. Záclona nemusí mít vždy tvar obdélníku a zakrývat rovnoměrně celé okno. Může být různě tvarovaná, například do oblouku, a plnit tak spíše estetickou funkci. Nemusíte se spokojit jen nabízenými rozměry. Pokud vám nevyhovují, kupte si jen látku na záclonu a nechte její rozměry upravit podle svých představ.

Závěsy jsou ozdobou

Závěsy bývaly hlavně pomocníkem při ochraně soukromí nebo k ochraně před světlem z ulice. Dnes už často plní jen dekorativní funkci, někdy jsou umístěny napevno a nejsou tedy vůbec určeny k zatahování. Při výběru závěsu záleží právě na tom, k jakému účelu ho chcete použít. Jestliže má opravdu sloužit k ochraně vašeho soukromí před zvídavými zraky ostatních nebo má chránit před ostrým světlem, vybírejte závěs ze silnější a tmavší látky, aby přes něj nebylo vidět, ani když v místnosti rozsvítíte, a aby se také spolehlivě vypořádal se světlem z ulice. Jestli vám ale jde jen o estetickou funkci, můžete se zaměřit pouze na barvu a design, který se vám bude hodit do interiéru.

Stejně jako u záclon můžete i na závěs koupit jen látku a nechat si ji upravit tak, aby vám rozměry závěsu vyhovovaly. I „naaranžování" je na vás. Můžete nechat závěs volně viset, nebo ho třeba na jednom místě svázat, čímž docílíte romantičtějšího vzhledu.

 

Právě se děje

Další zprávy