Barvy na stěny vybírejte podle nábytku a typu místnosti

Andrea Berniová
23. 3. 2012 8:24
Výběru barev věnujte čas, ať svého rozhodnutí nelitujete

Hodláte vymalovat byt či dům? Pak dobře rozmyslete, jakou barvu přidělíte které místnosti. Pravděpodobně tam totiž zůstane alespoň pár let. Není proto rozumné sázet na výstřední barvy a styly, které jsou zrovna v módě. Za rok už to totiž může být jinak. Je také potřeba vybírat barvu s ohledem na zařízení místnosti.

Neměla by vypadat nevkusně v kombinaci s nábytkem a jinými doplňky. V případě, že máte například černou sedačku a i další prvky obývacího pokoje jsou střízlivé, můžete si dovolit sytější a zajímavější barvu. Pokud ale už nábytek a doplňky už samy o sobě hýří barvami, je potřeba vybírat opatrněji. Jestli tedy nechcete, aby si návštěvníci vašeho království připadali jako na pouti.

Promýšlejte a zkoušejte

Důležitá není jen konkrétní barva, ale také její odstín a sytost. Lehký nádech zelené vypadá úplně jinak než sytá neonová zelená. Pokud si necháte barvu namíchat, vybírejte z nabízeného vzorníku opravdu pečlivě. Nejlepší je, když si ho můžete vzít domů, zkoušet různé barvy a odstíny přikládat třeba k nábytku a nakonec jednoduše určit, který odstín se hodí nejlépe.

Každá barva působí na člověka jinak

Myslete také na to, že různé barvy mají různé účinky. Měly by se tedy vybírat i podle účelu, kterému je místnost určena. Do ložnice se například asi nejlépe hodí modrá nebo zelená. Obě tyto barvy mají uklidňující účinky, navíc jsou „studené", takže teplota v místnosti vám bude připadat nižší. A v chladnější místnosti se spí lépe.

Naopak v jídelně nebo kuchyni nemá modrá co dělat - negativně totiž ovlivňuje chuť k jídlu. Zkuste červenou, ta naopak chuť k jídlu podporuje. Do dětského pokoje či do pracovny se hodí žlutá - pomáhá v soustředění a má pozitivní účinky na myšlení. Do obývacího pokoje použijte spíše teplé barvy. 

Můžete samozřejmě zvolit i klasiku - bílou barvu. Ta se opět vrací do módy a může dodat pokoji na eleganci.

 

Právě se děje

Další zprávy