Víte, čím se řídit při zařizování dětského pokoje?

Andrea Berniová
4. 4. 2012 9:48
Dětský pokoj má svá specifika a měl by se přizpůsobit věku dítěte

U malých dětí je nejdůležitější bezpečnost, tedy žádné hrany, o které by se dítě mohlo uhodit, a nic, na co by mohlo snadno vlézt a následně spadnout. Také pozor na zásuvky, nakupte do nich raději chrániče. Okna by se neměla dát snadno otevřít, mohou mít například pojistku. Nebo zajistěte, aby se dítě k oknu nemělo jak dostat. Odstraňte z dosahu dítěte ostré předměty. Co se týče hraček, kupujte jen ty kvalitní. Hračky neznámého původu a koupené za pár korun jsou někdy nebezpečné - pokud se rozbijí, jejich malé části může dítě vdechnout.

Pokoj se dítěti musí přizpůsobit

Větší děti potřebují dost místa na hraní, ale i na učení. Dítě školou povinné musí mít hlavně kvalitní a dostatečně rozměrný stůl, zásuvky, kam se vejdou všechny pastelky, učebnice a další nezbytnosti, a také dostačující osvětlení u stolu. Při výběru barev a doplňků zkuste alespoň částečně vyhovět požadavkům dítěte - vybrat to, co se mu líbí.

V pokoji, který je podle vás zaručeně moderní, sladěný a vhodný, se totiž dítě nemusí cítit vždy dobře. Berte proto dítě s sebou alespoň na krátký nákup a zjišťujte, jaké barvy a typy doplňků se mu líbí. Způsob vybavení pokoje by se měl odvíjet i od zájmů dítěte. Je velmi aktivní? Pak se mu určitě bude líbit skluzavka z vyvýšené postele nebo houpací síť. Je spíše tiché a rádo si maluje? Proč mu tedy nepořídit dětský „malířský stojan" s vyměnitelnými papíry?

Co až vyroste?

Teenager má zase úplně jiné požadavky. Bude opět potřebovat psací stůl, ale tentokrát trochu větší. Můžete funkci psacího stolu rovnou spojit s počítačovým stolem - pokud je dost velký. Hodí se i knihovna a poličky na učebnice. Nějaké pohodlné křeslo na lenošení při poslechu hudby nebo sledování filmů také není od věci.

Dospělejší děti už by rozhodně měly mít možnost podobu svého pokoje ovlivnit, pokud je to finančně možné. Pokud máte více děti, které sdílejí jeden pokoj, pokuste se, aby v něm každé z nich mělo trochu soukromí a aby každé mělo k dispozici přibližně stejný prostor na své aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy