Rolety na střešní okna vám pomohou od ostrého světla

Andrea Berniová
13. 3. 2012 9:52
Užijte si příjemného stínu, i když se do střechy opírá slunce
Foto: Ondřej Besperát

Pokud máte střešní okna, jistě oceňujete dostatek světla v místnosti. Někdy je ho ale moc, obzvlášť když chcete spát nebo když prudce svítí slunce. Existuje řešení: rolety do střešních oken. Ty se vyrábějí na míru pro různé rozměry oken. 

Máte na výběr z několika typů rolet: látkové rolety, pružinové rolety nebo třeba římské rolety, které jsou tvořeny řasenými záclonami či závěsy. Pokud po látkových roletách netužíte, můžete mít i bambusové. Ty se hodí do interiérů zařízených v přírodním duchu. U všech typů rolet se dá měnit jejich poloha, mohou tedy zakrýt celé okno nebo jen jeho část, případně ho nemusejí zakrývat vůbec. To pokud už vám ostré světlo nevadí, nebo když s blížícím se večerem začíná být o světlo nouze.

Světlo nepronikne ani po stranách

Jednotlivé typy rolet od různých firem se liší nejen cenou, ale i způsobem instalace. Připevnění některých rolet zvládne jeden člověk, u jiných je potřeba spolupráce dvou lidí. Rolety mívají po stranách vodící lišty, aby se stahovaly a vytahovaly po stejné ose. Navíc díky postranním lištám neproniká do místnosti světlo ani u okrajů rolety.

Ručně nebo dálkově?

Roleta se stahuje a vytahuje ručně, ale pokud ji umístíte na hůře dostupné místo, můžete s ní manipulovat pomocí ovládací tyče. Další možností jak stahovat či vytahovat rolety je dálkové ovládání. To dokáže spustit sesunování nebo vytahování rolety a také ho zastavit v poloze, jakou si zvolíte.

Rolety se ale nemusejí nacházet jen v interiéru. Existují i tzv. předokenní rolety. Ty jsou umístěny na oknech zvenčí. Nejsou už ovšem látkové. A stejně jako u vnitřních rolet můžete k manipulaci s nimi používat dálkové ovládání. Předokenní rolety navíc dokážou tlumit hluk.

 

Právě se děje

Další zprávy