Výstava Anastomosis ukazuje možné proměny Prahy

td
15. 2. 2012 11:23
Navštivte výstavu, která propojuje Karlín a Žižkov tunelem, a sází na pozvolný vývoj hlavního města
Foto: Ludvík Hradilek

Architektura by se díky svému neustálému vývoji dala přirovnat k živoucímu organismu. Právě na takové pojetí se zaměřuje výstava Anastomosis, kterou můžete navštívit do 26. března v Centru současného umění DOX.

Architekti se v projektech z konkrétních českých lokalit věnují možnosti adaptace současné podoby města tak, aby vznikla zcela nová a neotřelá propojení jednotlivých struktur. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout novou podobu pražského Karlína nebo Žižkova.

Trojrozměrné modely ukážou Prahu jinak

Expozice prezentuje pětašedesát konkrétních návrhů prostřednictvím přehledných trojrozměrných modelů na ploše 900m². Zúčastnění tvůrci odmítají radikální přestavbu města, volí spíše cestu pozvolné evoluce a propojení jednotlivých lokalit. Například u pražského Karlína a Žižkova ukazují možnost využití tunelu doplněného sportovišti nebo obchodní pasáží.  Další ukázkové projekty prezentují propojení Karlína s Holešovicemi, přístup na Letnou od Starého Města nebo nové pojetí bývalého koryta lanové dráhy v Karlových Varech.

Město jako živý organismus

Hlavní myšlenkou výstavy Anastomosis je propojení čtvrtí a míst, která leží velmi blízko sebe, ale přitom jsou si vzdálená. Architekti se snaží vyvrátit zažité vnímání města jako uzavřené struktury, která se nikam neposunuje, nijak nevyvíjí.

Termín Anastomosis původně pochází z medicíny a biologie a označuje propojení orgánových systémů v těle. Stejnojmenná výstava experimentuje s myšlenkou, zda by stálo za to, aby se ze stagnujícího města stal fungující organismus.

 

Právě se děje

Další zprávy